За втора поредна година в София ще се състои глобалната инициатива PARK(ing) Day

Глобалната инициатива PARK(ing) Day ще се случи за втора поредна година, организирана от фондация Credo Bonum, на 21 септември, петък, в столицата. В рамките на деня множество места за паркиране ще сменят предназначението си и ще се трансформират във временни публични пространства с различен дизайн. В първото издание на през 2011 година се включиха 11 участници, а тази година те ще бъдат повече и с нови нестандартни идеи, сред които паркинг, превърнат в голяма камера обскура, озеленен куклен театър, паркинг килим от цветя и много други.

Инициативата се ражда през 2005 г., когато Rebar превръщат едно паркинг място в Сан Франциско, САЩ, във временен, градски парк. Оттогава PARK(ing) Day се развива в световно движение, в което организации и индивиди създават нови форми на преходно публично пространство в контекста на градове по целия свят. Миналата година зелената иициатива се случи в 162 града в 35 държави или общо 975 парка.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората места, да предизвика публичен дебат около това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Поне в рамките на едно паркинг място за един ден.

Инициативата трябва да се извършва след съгласуване с фондация Credo Bonum и собственика на парко мястото. Обществени паркинг места и паркинги не могат да бъдат ползвани без изричното разрешение на собственика. Това важи и за местата за паркиране в синята и зелена зона на столицата. Пред офиса на фондация Credo Bonum на ул. Славянска 2 ще има информационен пукт, където всички ще могат да разберат къде са останалите импровизирани парк(инг)и, както и други детайли за инициативата.

Инициативата е също част от Европейската седмица на мобилността, в която София ще участва между 16 и 22 септември, подкрепена от Асоциация за развитие на София.

Сподели в: