За всички, които обичат туризма и имат обувки по мярка

Във Вършец от 24 до 26 март 2014г. се проведе  заключителната конференция по проекта  SPIRIT – "Стара планина – вдъхновение за селски и междукултурен туризъм". В продължение на една година български и сръбски екипи работиха по проекта как чрез уникалните дадености на Западна Стара планина да се създадат предпоставки за развитие на туризма и за икономическо възраждане на региона. Над тридесет човека от сръбска и още толкова от българска страна присъстваха на конференцията. Двустранно споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма  подписаха кмета на град Вършец инж. Лазаров и зам. кмета на гр. Сврлиг (Сърбия) Любче Стойкович.

Ръководителят на проекта Деян Милошевич (Сърбия), Мариана Асенова от Фондация за нова култура и Йелена Трифонович (община Сврлиг,Сърбия), представители на партньорите по проекта, заедно със ст.н.с.д-р Петър Петров – председател на УС на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ), и инж. Николай Ненчев – директор на Дирекция Природен парк „Врачански Балкан”, споделиха мнение и опит с какви възможности и ресурси разполага Западна Стара планина. Какъв атрактивен туризъм районът може да предложи и от двете страни на планината. Какви са дестинациите и алтернативите на района  –  екстремен и ловен туризъм, колоездене, културно-исторически забележителности, събиране на билки, дегустация на уникалната места кухня в района, създаване на нови гео-еко пътеки.
 
Според Петър Петров (БАСЕТ), за да се развива туризма в региона, е необходимо създаване на туристическа етногенетическа зона „Долен десен Дунав” – обхващаща територии от Сърбия, Румъния и България. Тези места са богати на исторически забележителности, флора, фауна и георазположение.
 
На конференцията присъстваха представители на общините и хора, развиващи семеен туризъм, от градовете Белоградчик, Чипровци, Берковица и Вършец. Всички те споделиха проблемите, пред които са изправени, кои са  туристическите дестинации в техните райони и какво  може да се развие.
 
Председателят на Slow food България (партньор на Фондация “Нова култура”), Десислава Димитрова, обобщи: „Храната е част от културата на региона и държавата, самобитната местна храна изчезва в резултат на масовата глобализация.” Чрез този проект за туризъм в северозападна България искаме да запазим и съхраним вкуса на региона, който всеки турист ще отнесе със себе си”
 
Журналистът Диана Иванова от Фондация за нова култура, съорганизатор на Фестивала на спомените "Козе мляко" в с. Горна Бела Речка, част от община Вършец, заключи: "Трябва да си задаваме трудните въпроси, именно те отварят врати и водят до решения".
 
В резултат на проекта SPIRIT – "Стара планина- вдъхновение за селски и междукултурен туризъм ще бъде представен и туристически пътеводител със заглавие „Аз и моите обувки – туризъм по мярка”. Пътеводителят представя маршрут на скритите съкровища на общините Вършец, Берковица и Чипровци. Бъдещият турист ще намери информация къде може да отседне, каква уникална храна може да опита, какво може да съпреживее с местните хора – излет в планината, събиране на горски билки, гъби и плодове, точене на кори за баница и юфка, тъкане на килим, варене на сладко, приготвяне на ликьори и вина, работа в зеленчукова градина. Пътеводителят, създаден с участието на деца, ученици и сърцати жени от региона, ще излезе от печат до месец.
 
Събитието, на което Фондация за нова култура ще представи резултатите от своята дейност по проекта, е на Лазарица и Цветница, 12 и 13 април, 2014 г.  в с. Горна Бела Речка. Ще има дегустация на местни храни, фермерски пазар, месене на козунаци и точене на кори.
 
Организаторите очакват всички, които обичат Балкана, и имат обувки по мярка!

Сподели в: