За вещиците с любов

Имало едно време една вещица, която живеела вдън гората в малка къщичка на кокоши крак. Всички сме чували тази приказка, нали? Кой казва, обаче, че приказките били измислица? Нищо подобно! Чакайте да ви разкажа какво ми се случи миналия петък.
Седя си чинно, значи, в партера на ЦУМ в тихата петъчна привечер и си пия кротко минералната вода. Изведнъж, хоп, изскоква една вещица пред мен. Бре, видях се в чудо, сепнах се, аха да си разлея и водицата. Но се овладях и любопитството ми надделя, та започнах да я разглеждам из основи. И колкото повече я гледам, толкова по-позната ми се струва. И тогава се сетих, че това е Нона, Нона Йотова, певицата, ама дегизирана като вещица. Тъкмо си отдъхнах и хоп, изскочи друга. Пак се сепнах, ама видях, че е Васа Ганчева и ми олекна… наполовина. Но после като се отприщи – цели 15 видни български вещици се събраха за нула време – от стрес забравих дори водата да си допия.
После се оказа, че съм в грешка – не всички 15 били истински вещици, а по-скоро проекто- такива. Имало квалификации, после полуфинали, та едно сурово жури, та едни зловещи арбитри, и чак тогава щяло да се изберат истинските вещици в няколко категории. Другите, неизбрани, да се били пробвали догодина, защото не било толкова лесно да те обявят за вещица – ред лични и други характеристики се гледали.
Като почнаха да четат категориите, аз започнах да се щипя. Ощипах се веднъж, после втори път – не сънувам – наистина едни 15 красиви жени се надпреварват коя да бъде наречена “Отровен паяк”, “Църна Маца”, “Огнедишащ дракон” и “Приятелка на Хипократ” (убийте ме, това последното не го разбрах дори). Та, щипя се аз и си мисля: Как така, ако на някоя жена на улицата кажеш вещица, тя ти зашлевява шамар, а тези тук даже се сърдят, ако не ги обявят официално за такива? И тъкмо да ми посинее безвъзвратно лявото коляно от щипане, взеха че обявиха победителките:
Ася от БНР получи сертификат за “Огнедишащ дракон”, Гала стана “Приятелка на Хипократ”, Нона Йотова прие титлата “Църна маца”, Соня Колтуклиева гордо се закичи със званието “Нощна птица”, а Ива Николова е най-добрият “Отровен паяк”. За вещица на годината, царица на кокошите крака, майсторка на метлолетенето, магесница на билковите бъркочи, олицетворение на българската женска вещерска хубост и брадавична добродетел беше обявена отново Гала, позната ни вече като дружката на Хипократ. Като награда тя получи пълна купа с … боб. Да имала да готви на джуджетата (или това беше от друга приказка, обърках се вече).
И всички живели доволни и щастливи, с изключение на проекто-вещиците, които отпаднаха от неравната борба, и моето нещастно коляно, което наистина посиня от щипане.
Да живеят приказките и приказните герои, които освежават сивото ни ежедневие!

Сподели в: