Зачеркнатият ХХ век – изложба на Владимир Иванов

Зачеркването е игра – още от училище. Зачеркването е твърдо отрицание – или страх някой да не разбере какво е написано (в тайни документи например). Зачеркването в печатното дело е перспектива: зачерква се дума или текст, който трябва да бъде заменен с друг. Зачеркването е калиграфия – когато зачеркнатият знак/знаци съставят едно цяло с жеста на зачеркване, с линиите, които зачеркват първоначалния текст. Зачеркването е автентично чувство и мисъл, породена от него.

Загубени в съвременния урбанистичен хаос и крясъка на вездесъщите медии, днес наистина малцина си спомнят или знаят зачеркнатите имена, представени в моите творби, а те носят етоса и морала, както и културата на ХХ век и неговата история. На тяхно място в прекрасния ни нов свят се появяват Джеф Куунс и Деймиън Хърст с неговия облепен с диаманти череп. Photoshop & Pulp Fiction.

„Какво да се прави?” / „What is to be done”/ – беше един от въпросите на последната „Документа”. Това е и моят въпрос. След като зачеркваме тези стойности, имаме ли нови и дали е достатъчно алиби „калиграфията” на зачеркването?

проф. Владимир Иванов
Роден 1946
Художник, професор по визуални изкуства във ВСУ “Черноризец Храбър”.

1975   Н Х А, София, специалност графика
1980/1990-худ. редактор в издателство ‘Г. Бакалов"
1990/1994-престой в Холандия, 10 самостоятелни изложби от 1995-преподавател във В С У ‘Черноризец Храбър’

Над 20 самостоятелни изложби в България и Холандия, многобройни групови изложби в България и чужбина, включително над 20 участия в международни биеналета на графиката: Варна, Берлин, Френзен, Любляна, Катовице, Битоля, Баден-Баден, Фредрикстад, Торонто, Канагава и др. Съосновател на клуб Вар/т/на и участник в неговите 12 изложби.
2002-ретроспектива в С Г Х Г. Работи в областта на рисунката, графиката, обекта и инсталацията, както и с проекти в градската среда. Носител е на годишната награда
на галерия ‘Буларт’ Варна. Негови произведения притежават между други Н Х Г, С Г Х Г, Графичен кабинет – Дрезден, Френската национална библиотека, Библиотеката на Конгреса на С А Щ / Вашингтон, както Колекцията Мейджи-Токио.
Живее и работи във Варна.

Галерия АРОСИТА
представя
Зачеркнатият ХХ век
Владимир Иванов  
Откриване: 17 Април 2012, 18.30 ч.

Сподели в: