Захари Каменов показва своите Японски маски

„Японски маски”-  изложба живопис и скулптура на Захари Каменов.
От 27 март до 17 април 2008. Откриване 27 март,19 часа, в галерия Астри, ул.”Цар Самуил” 34.

Първопричината за тази изложба на Захари Каменов е японската маска от театъра Но и това е темата, която вълнува автора през последните години. Разработвана е и с чисто графични техники, а през миналата година показва цикъл живописни маски и в самостоятелна изложба в Анкара.

Но, явно, темата, или по-скоро, философията на Маската е завладяла художника и кулминацията е предстоящата изложба. Захари Каменов разказва:

-След цикъла от графики по музиката на Руиши Сакамото, докосвайки се до японската традиция, тази изложба посветих на японската театрална маска, или по-специално на изключително емоционалните маски на  Жената.

В своята книга  “ЦВЕТЕТО, КОЕТО ПРЕМИНАВА ОТ РЪКА НА РЪКА” (Kokoro yori Kokoro ni Tsutauru Hana, 1979) Хисао Кандзе е написал следното: “Чувствам, че в изражението на маските на жената от Но  емоцията нито е абсолютно липсваща, нито пък това изражение не преминава от едно емоционално състояние в друго, а по-скоро преминава отвъд всяко специфично изражение на емоция. Тези маски са въплъщение на отрицанието на всички човешки качества и идентичност, което пък им дава възможността да изразяват всякакви и всяка една от безкрайния набор от човешки емоции и индивидуалност .”
Предизвикателството е да интерпретирам всяка една в абстрактно измерение, продължава художника, а именно с внушението на светлината, като огледало на реалността.

И в тази игра на реално и абстрактно, допълващи се взаимно, надявам се, зрителя да усети магияната сила на Маската.

Шестте скулптури на женски фигури от теракота, които ще бъдат показани, са работени от Захари Каменов в предишни години, но те са свързващото звено между  различните проявления на темата за маската изобщо, присъстваща в творчеството на автора почти две десетилетия  и днешните абстрактно- реалистични платна

Сподели в: