"Затворена котка" от Даина Чавиано

Превод от испански Екатерина Бобева Цена 12 лв. ISBN 978-954-281276-0
Даина Чавиано е родена в Хавана, Куба, където завършва бакалавърска степен по английска филология. Още като студентка печели множество литературни награди и бързо се утвърждава като едно от най-ярките имена в съвременната латиноамериканска литература. Критиците определят стила й като „неповторимо смесване на фантастика със социален реализъм, мистика и деликатна доза еротизъм”, а също така и като „блестящ опит да премахне границите между жанровете”.
През 1991 година се премества в Маями, Флорида, където живее и в момента. За настоящето издание – „Островът на вечната любов”/Сиела, 2012/ – печели първа награда в конкурса Florida Book Awards през 2004 година.

Затворената котка е един изключително мистичен роман, който изненадващо е и автобиографичен на моменти. Действието се развива на много различни места като съвременна Хавана, Атлантида и Стоунхендж. Тази книга, чийто сюжет се развива между 1985-1987 г. , е първата от трилогията „ Тайните на Хавана”.
Мелиса е млада жена, която мечтае да е писател. Един ден тя измисля персонаж без лице, сянка, която постепенно я обсебва. Тя я следва навсякъде – и насън и наяве до момента, в който Мелиса усеща, че реалният й живот ще изчезне напълно. Кой е той? Защо иска да говори с нея? Какво иска да й разкрие? Едно привидение, скрито в далечното минало, може да се окаже звеното, свързващо младата жена с това призрачно тайнство. Отговорите на тези въпроси тласкат Мелиса в безкраен лабиринт от легенди за мистични империи и магически сили.

Даина Чавиано е носителка на множество награди за испаноезичните си романи. Печели престижния приз Азорин в категория най-добър роман с Мъжът, жената и желанието. Романът Островът на вечната любов печели първа награда на Florida Book Award в категория за най-добра испаноезична книга, издаден на повече от 25 езика, което го прави най-превеждана книга на кубински автор.

Сподели в: