Застинал космос или кътче от душа в картините на Деля Чаушева

Какви са картините на Деля Чаушева от последната й, настояща изложба, в галерия "Артамонцев"? Всеки зртител ги възприема по своему -абстракции и графики без конкретен образ, меки и фини, смели, напрегнати. Те разкриват необятното космическо пространство или надникват в кътче от нечия душа. Чудото на всяко изкуство е, че не дава готови отговори, а бърка дълбоко в мислите и сърцата на възприемащия като събужда въпроси и емоции.

Повече за изложбата, която можете да разгледате до 6 юли, прочетете тук.

Ето 4 интерпретации на изложбата:

"Къде живописта прелива в графиката или обратното? Този въпрос извиква отговор нелесен в мен докато гледам рисунките и платната на Деля Чаушева, подредени в столичната  галерия „Артамонцев“.

За първи път видях работи на този автор през средата на миналото десетилетие и бях впечатленот съвършения баланс в тях – и в композицията, и в колорита, ако щете и в размера им. Мощна динамика извира от наглед застиналите композиции, образ няма – има скрити светове, пресичащи пространството. Веща ръка е водила четките, „пипането“ е по-скоро мъжко, мощно, уверено, фоновете са къде – меки и фини, къде смазващо напрегнати, като морски талази.
Прекрасно изкуство, което всеки ценител трябвада види."
Михаeл Артамонцев (галерист и художник)

"Нашите сънища, мечтание за бъдещето, заредени с космическа енергия, изискани и елегантни като самата авторка – това са творбите на Деля Чаушева.
Тези дни имах удоволствието да посетя нейната нова изложба с рисунки и живопис в галерия “Артамонциев“. Веднага попаднах в един друг свят, свят който няма нищо общо с нашето ежедневие, излъчващ източна естетика и простота. Картини, в които няма нищо излишно, премерени до съвършенство, въздействащи с точните линии и цветове.
Една изложба, която трябва да се види задължително."
Даниела Ефремова (художник)

"Любовта ми към фотографията ме доведе на откриването на изложбата на Деля Чаушева в галерия „Артамонцев“ на 17 юни. В ролята ми на фотограф, исках да уловя светлината на събитието, хората и произведенията там. Но както се получава понякога, светлината на картините й улови мен. Деля, която колегите й наричат „първата дама на абстрактното изкуство в България“, според мен успява да изобрази по уникален начин дълбочината на пространството в една равнина, чрез игра на цветовете и формите, както и да подтикне въображението към откриване и създаване на обекти, подобно на мисловно огледало. Изложбата ще продължи до 6 юли, така че предизвиквам колегите фотографи да покажат също своето усещане и гледна точка!"
Дамян Хаджииванов (фотограф)

"Ако веднъж сте се срещали с картините на Деля Чаушева, всеки следващ път ще ги разпознавате измежду стотици други. Когато погледна нейна картина , ме удивява способността и с няколко линии (понякога дори с една), да разкъса плоскостта на платното и да вкара цялото космическо пространство в него. Пространство изпълнено с различни обекти, спрели за миг и уловени в перфектната композиция. Така възприемам аз работите ѝ – като застинал миг от безкрайния космос.
Красотата на абстрактната живопис за мен се състои в липсата на сюжет, разказ, конкретност. Чисти композиции от линии, форми,багри. И в зависимост от настроението си, човек припознава в тях различни неща от собствения си душевен мир – понякога мъждукащи, понякога озарени от светлина, но винаги част от едно цяло. Всичко това виждам в картините на Деля. Талант, търсещ нови хоризонти в изобразяването на заобикалящия ни хаос."
Георги Джотолов (архитект)

На снимката: Деля Чаушева и Михаел Артамонцев на откриването на изложбата

Сподели в: