"Заради теб" – любовни интриги и аристократични приеми в началото на XX век

В романа „Заради теб“ (издателство "Милениум") екзотична графиня измъча божествен лорд. Това е съвсем краткото описание. Книгата разказва много повече. Авторката – Елинър Глин – е легендарната писателка и пионер в световната кинематография. Тя е една от първите жени режисьори и е сред най-известните сценаристи и стилисти на Холивуд, шлифовала куп екранни диаманти от епохата на нямото кино. „Заради теб“ е един от многото романи на Елинър Глин, които са екранизирани. Едноименната лента се завърта през 1918 г. В главните роли играят звездите Клара Кимбъл Йънг и Милтън Силс.

* * *
Екзотичната червенокосата красавица графиня Зара Шулска е болезнено уязвима, смущаващо красива и ледено студена. Тя е чужденка, дошла в Англия някъде от Източна Европа или може би от Балканите. От благородни подбуди, тя с негодувание приема уреден брак, но държи сделката да остане само за пред обществото. Грубо отблъсква ласките на съпруга си, макар, че той е влюбен, млад и красив, и разбива сърцето му. Императорски гени, мъчителна страст, пикантни любовни интриги, аристократични приеми в стилни стари имения потапят читателя в атмосферата на висшето английско общество от началото на ХХ век.

Легендата разказва, че в „Заради теб“ Елинър Глин описва своя авантюра. Сюжетът бил вдъхновен от скандалната й афера с 16-години по-младия от нея лорд Алистър Кер.Писателката явно е привличанаот мъже със синя кръв, за каквито пише в книгите си, защото е всеизвестна и връзката й с маркиз Джордж Кързън, продължила близо десет години.Освен това самата Глин е зеленоока, червенокоса и прелестна – точно като Зара. Но успехите й сред отсрещния пол не са основното за британката с канадска кръв.

Елинър създава редица приключенски, еротични и романтични творби, адресирани към женската публика. Авторка е на 23 романа, 9 документални книги, множество сценарии за филми и сериали. Творбите й смесват любов, мистерия, трагедия и драма.Темите й са възприемани като нови и скандални за времето си.

През 1919 г. Елинър подписва договор с медийния магнат Уилям Рандолф Хърст и пише за куп известни списания. Така привлича вниманието на холивудските студия, където пробива като сценарист, копродуцент и стилист. Мести се в Холивуд, работи за гигантите „Метро Голдуин Майер“ и „Парамаунт“ и разбива табуто, че само мъжете могат да режисират. Самата тя придобива статут на звезда.

„Заради теб“ е последното заглавие за този сезон от златната колекция „Под знака на любовта“ на „Милениум“. В поредицата вече излязоха „Шейхът“, „Между две души“, „Роби на любовта“ и „Грозната Джейн“ – световни бестселъри от близкото минало, които са вълнували поколения читателки.

Сподели в: