Започна третият тур на Международния балетен конкурс – Варна

На 26 юли в Летния театър на морския град започна финалният трети тур на XXVI Международeн балетен конкурс Варна и ще продължи два дни.

На 25 юли бяха обявени състезателите, които са класирани за финалния трети тур на конкурса. Общо 10 състезатели младша и 14 състезатели старша възраст ще излязат на финала.  Корейските представители продължават да бъдат най-голямата група – 9 състезатели, следват България, Франция и Русия с по трима.

За радост на българските почитатели на балета и тримата допуснати на втори тур представители на страната домакин продължават до края на конкурса. Това са Ралица Илиева – младша възраст и Дойчин Дочев и Венера Христова – старша възраст.

На пресконференцията членовете на журито отговориха на журналистически въпроси, свързани с класирането, като посочиха обективността на системата за оценка. Елдар Алиев от САЩ сподели: „Всички членове на журито, както и всеки в публиката, имат свои фаворити, това са артисти, за които един хореограф мисли как биха могли да се впишат в неговата трупа. И ако на тези въпроси се появят отговори, които поддържат интуитивното виждане за отделния кандидат, пред него се очертават по-добри перспективи. Варненският конкурс се явява законодател на балета, критериите, които налага, са критерии, към които се придължа балетната общност, защото целият балетен свят е събран тук. Имали сме случаи, когато първата година определени участници не са успявали да преминат на трети тур, а на следващото издание на конкурса вече са били медалисти. Затова ние сме отговорни във вземането на нашите решения и се стараем да подпомагаме развитието на младите артисти.“

Управляващият директор на „Арлекин“ Гай Дагер, който е във Варна за дните на конкурса, отбеляза: „Варненският конкурс е конкурсът с най-висока репутация в света и той има своя собствена традиция. Преди 50 години нещата са стоели различно, но преди 25 години например ние започнахме нашето сътрудничество с Болшой театър, който и сега използва наш под. На наши подове играят трупите и в Парижката Гранд опера, Лондонския Кралски балет, Националния балет на Корея. Във Варна атмосферните условия са огромно предизвикателство, защото е сложно да се разработи система, която едновременно да дава и необходимото сцепление, и да не позволява образуването на конденз.“.

Прочетете още:
Започва вторият тур на Международния балетен конкурс – Варна

Сподели в: