Започна състезанието за най-много прочетени книги в София

„Забавното лятно четене“ 2014, кампания на Az-deteto.bg, започна и в София. Вчера в книжен център "Гринуич" деца и ученици се срещнаха с посланиците на детското четене – детските автори: Петя Кокудева, Маги Благоева и Юлия Спиридонова – Юлка. Сред специалните участници в празника бяха Михаил – на 10 години – най-активният читател на "Столична библиотека" и Антоанета – на 12 години – отбелязала най-много книги в читателския он-лайн дневник на кампанията. Изнедадата за публиката беше оперна ария на живо и забавна викторина с любими литературни герои.

Най-важното нещо, за да заобичаш четенето, е да имаш силна и правилна мотивация. Това става и чрез живи срещи с български детски писатели и поети. Ето какво споделиха посланиците и гостите:

"Прочетените книги остават завинаги в живота ни. От тях черпим примери и вдъхновение за бъдещето ни".
Петя Кокудева

"Всеки път, щом прочета една книга, аз ставам различна. Всяка книга ми дава нещо ново, променя ме."
Маги Благоева

"Много е яко да си читател, но още по-яко е да си писател."
Юлия Спиридонова – Юлка

"Ако всички намираме малко повече време да четем, ще бъдем по-добри хора и ще вършим по-добри дела".
Жюстин Томс

"Важно за четенето е да свъжете след това всички книги в една обща картина. Освен книги четете стойностни списания и вестници, които пишат за книги."
Марин Бодаков

Приветствие към децата поднесе Мария Дойчинова – директор ПР и комуникации ЧЕЗ. Радинела Бусерска – жураналист – изпрати свое видео послание към участниците в кампанията, а писателят и преподавател Марин Бодаков изпрати писмо до децата.

Събитието бе уважено и от офицални гости и партньори – г-жа Мария Дойчинова, директор ПР и комуникации в ЧЕЗ, г-жа Спаска Тарандова – член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация и Жюстин Томс – създадел на „Забавното лятно четене“.

Новото в тазгодишната кампания:

Всяка година „Забавното лятно четене” се обогатява с нови елементи, за да има приятни изненади за децата и техните родители. Тази година изненадата е, че за пръв път към Четенето се организира национален литературен конкурс за деца с тема „Моят любим литературен герой“. Младите творци ще се състезават в категориите – стихче или къс разказ, а на закриващото събитие през септември ще бъдат излъчени и наградени победителите.

В началото на юни “Забавното лятно четене“ ще посети също Видин и Враца, а през август кампанията ще гостува на лятната академия, организирана от "Заедно в час".

 „Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV, BTV Lady, BTV Comedy, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.
 

Автор на снимката: Станислав Стоянов. От дясно на ляво: Маги Благоева, Юлия Спиридонова – Юлка, Жюстин Томс, Петя Кокудева, Мария Дуковска

Още за забаното лятно четене:

„Забавното лятно четене” започва през 2011г. като кампания в полза на обществото, организирана от българския детски портал Az-deteto.bg. Основната и цел е насърчаването на детското четене посредством провеждането на тематични летни инициативи в периода май – септември всяка година. „Забавното лятно четене” е насочено към всички деца в България на възраст между 6 и 14 години, и техните родители. Кампанията се базира на реално измерими резултати от електронния читателски дневник, поместен на сайта. Всяко дете попълва информация за книжките, които е прочело.

„Забавното лятно четене” се провежда в национален мащаб през лятната ваканция на учениците. В този период се провеждат разнообразни събития на територията на цялата страна, а в края и през месец септември победителите получават своите грамоти и награди. Непосредствено преди старта на учебната година става ясно кои са най-четящите деца, най-четените книги, кое е най-четящото училище и най-четящият град в България за съответната година. Също така в края на всяка година се награждава и най-младият активен читател и най-интересния коментар.

Поредността на събитията по традиция е следната – преди официалното откриване на кампанията през май, се организира национална кръгла маса с актуална тема, свързана с четенето. Тази година кръглата маса беше посветена на четивната грамотност при децата. След това кампанията се открива официално и тръгва „на турне“ в различни български градове, където се провеждат локални събития за деца в регионалните библиотеки или читалища, свързани с четенето и насочени към вълшебния свят на книгите. До момента само за 2014 г. „Забавното лятно четене” обиколи 5 града – Русе, Разград, Шумен, Добрич и Велико Търново. Днес е събитието в София, а през следващите 2 седмици организираме събития за децата от Видин и Враца. Традиция е всяка година и във всеки град да се излъчват посланици на Четенето, които да разпространяват добрата кауза в града.

Мисия на „Забавното лятно четене” е също да популяризира български автори, които пишат за деца. Затова освен писатели и популярни личности като Михаил Белчев, Силвия Лулчева, Ники Кънчев, Радинела Бусерска и Ивайло Захариев, посланици на „Забавното лятно четене” са също съвременни български писатели като Петя Кокудева, Маги Благоева, Стефка Янорова, Роси Кота и Юлия Спиридонова – Юлка.

За участие в инициативата децата на България могат да се информират от специалната рубрика на сайта за проекта. Всички дечица между 6 и 14 години могат да се включат в нея, като се регистрират в електронния читателски дневник на Az-Deteto.bg и попълват там редовно книжките, които са прочели. Базата с книжки в системата е голяма – там присъстват както книжки от задължителната литература за децата от 1-ви до 7-ми клас, така и интересни съвременни книги, които се търсят на книжния пазар. Всяко дете може да препоръча своите любими книги, които екипът на Az-deteto.bg може да допълни в този списък. Преди да може да маркира прочетената книга, всяко дете трябва да отговори на въпрос, свързан с нейното съдържание. Ако не успее да отговори правилно, системата не му позволява да отбелязва други книги и го кани да провери кой е верния отговор. Така през септември, на финала на кампанията всяка година, организаторите могат реално да споделят кое е детето, прочело най-много книги, кой е най-четящият град в България, както и най-четящото училище.

При старта на инициативата децата и техните родители са приканени също да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или са надраснали – за да могат и други деца да ги прочетат. По същия начин „Забавното лятно четене“ призовава и издателствата да дарят на библиотеките и читалищата бройки от свои книги, които имат в наличност и биха могли да отделят за тази добра кауза.

„Забавното лятно четене” досега
От 2011 г. досега „Забавното лятно четене“ е посетило библиотеки и читалища в 17 града в страната, без да се броят повторните посещения. Само през 2014 г. сме планирали да обиколим още 7 града – Русе, Разград, Шумен, Добрич, Велико Търново, Видин и Враца. Което означава, че в края на годината, посетените градове вече ще бъдат общо 24.
Мащабите на инициативата достигнаха внушителни размери и срещнаха подкрепата на много родители, учители, писатели, издатели, библиотеки, читалища, общини и културни дейци от цялата страна.
Патрони на инициативата са били вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Досега над 60 детски автори, културни дейци и представители на регионалните инспекторати по образованието и общините са приели титлата "посланик на детското четене" и са поели отговорната задача да разпространяват тази добра кауза. От старта на кампанията през 2011 година досега, участие в него са взели над 8 200 деца, а прочетените книги са над 37 000. Всяка година към инициативата се включват нови градове и малките читатели стават все повече, което е и основата ни задача.

Снимка 1 : Михаил – на 10 години – най-активният читател на "Столична библиотека" и Антоанета – на 12 години – отбелязала най-много книги в читателския он-лайн дневник на кампанията.

Снимка 2: Юлия Спиридонова – Юлка – вдясно

 

Сподели в: