Започна реставрация на Земенския манастир

Националният исторически музей започна реставрацията на портата и камбанарията на Земенския манастир "Свети Йоан Богослов“, съобщиха оттам. Той се намира в гористите хълмове на Конявската планина на около един километър от град Земен. Основан е в края на ХI век  и се състои от черква, камбанария и две сгради.

Най-забележителна е църквата, която е паметник на културата. В архитектурно отношение тя заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура.

Храмът датира от самото основаване на манастира и представлява просто кубообразно помещение. Олтарът е каменен монолит, а подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли. Отвътре църквата е богато и изцяло изографисана с библейски сцени – от средата на ХIV век. Куполът е изграден от камък и се издига върху висок цилиндричен барабан. Ктиторските портрети от манастира (на деспот Деян Драгаш) са най-старите и с голяма художествена стойност, както образите на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква.

Сподели в: