Започна Нобеловата седмица

Сто и шестата Нобелова седмица започна с обявяването на първата награда – за медицина и физиология. Тази година тя се присъжда на трима души: това са Марио Капечи, Оливър Смитис и Мартин Еванс. Марио Капечи е роден в Италия, но е американски поданик. Еванс и Смитис са родени във Великобритания, като Еванс е с британско поданство, а Смитис е американски гражданин. Наградата им се присъжда за техния принос към изследванията, свързани със стволовите клетки. Става дума за разработване на метод за изключване на едни или други гени в клетките на ембриони. Методът е известен с името генетичен нокаут и е ключов за диагностиката на генетични заболявания.

Мартин Еванс е откривателят на стволовите клетки, професор в университета в Кардиф. Оливър Смитис е завършил Оксфордския университет и е професор в университета в Северна Каролина, а проф. Капечи работи в медицинската школа на щат Юта. Вчера се обявиха наградите по физика, а днес – за химия. В четвъртък ще станат ясни носителите на наградата по литература.

Въпреки че имената на потенциалните кандидати са добре охранявана тайна, последните години показаха, че залозите при букмейкърите могат да се смятат за показателни. През миналата година например компанията Ladbrokes предсказа, че лауреат ще е турският писател Орхан Памук. През тази година най-високите залози са за Клаудио Магрис, италиански романист, журналист и есеист. На второ и трето място са съответно австралийският поет Лес Мърей и американският прозаик Филип Рот. В списъка с възможните кандидати виждаме още имената на естонския поет Яан Каплински, на американеца Дон Делило и на писателя от Израел Амос Оз.

В петък ще бъде обявен носителят на наградата за мир. Очакването е, че тя ще бъде присъдена на личност, свързана с борбата срещу глобалното затопляне. Краят на Нобеловата седмица ще бъде на 15 октомври, когато ще стане ясно кой е лауреатът на Нобелова награда по икономика. Стойността на всяка Нобелова награда е близо милион и половина долара. Тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои на 10 декември в Стокхолм.

Сподели в: