Започна нестандартната инициатива „Чети и сподели“ в Бургас

От вчера, в Бургас стартира нестандартната инициатива „Чети и сподели“. На три ключови места в града – до Часовника, Морско казино и Операта, са поставени стари шкафове, пълни с книги, както на български писатели, така и на класически европейски автори, като Джек Лондон, Чарлз Дикенс, Ги дьо Мопасан и др., и дори представители на екзотичната японска литература.

В дните до 31 октомври бургазлии и гости на града ще имат възможността да се възползват от предимствата на библиотеките на открито. Без библиотекари и читателски карти, хората могат да идват и си тръгват, когато пожелаят, да вземат книга, която харесат от рафта на стария шкаф и оставят такава, която са прочели, да намерят място за споделяне на натрупаните впечатления от прочетеното и всичко това в по-приятна и забавна обстановка от дома.

Чети и сподели“ е инициатива, в която може да участва всеки, който има стари, вече прочетени книги, с които е готов да се раздели и желание да прочете нещо ново. Освен книга, там могат да бъдат оставени бележки с впечатления от прочетеното или препоръки.

Инициативата се реализира от Общината по примера на редица европейски градове. Тя е част от Есенни литературни празници` 2012, които са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

Сподели в: