Започна Монтфиз Арт Фест, Созопол 2013

На 20-ти юли 2013г. от 19:00ч. в Амфитеатъра на Созопол се откри четвъртото издание на МОНТФИЗ Арт Фест, Созопол 2013. Слав Бойчев, организатор и идеолог на фестивала представи всеки от ръководителите, които направиха кратка демо-версия на своя уъркшоп. Актьорът Иван Бърнев, който последен представи своя уъркшоп възкликна, че той лично би посетил всичките 17, защото изглеждат много интересни. Последва композицията „Зададе се облак темен“ по стихове, писма и публицистика от Христо Ботев, адаптация и режисура: Слав Бойчев, с участието на курсисти от група с худ. ръководител Слав Бойчев и Маргарита Хлебарова. Вълнуващото слово на Ботев и въздействащото изпълнение, изправиха на крака публиката в амфитеатъра, която аплодра дълго изпълнението. На финала Неда Спасова и Йоана Гладнишка направиха огнено шоу и с фонтан от фойерверки завърши официалното откриване на фестивала. Юрий Ангелов пристигна в амфитеатъра минути преди началото с кола, специално осигурена за него.
Актьорът, нашумял с ролята си на Распутин в сериала „7 часа разлика“, излъчен по бТВ води уъркшоп по актьорско майсторство. В средата на юли, актьорът започна снимки на друг телевизионен сериал и това налага отсъствието му в един от фествалните дни. На негово място ще се включи Башар Рахал. Продуцентите на телевизионната продукция осигуряват на Юрий Ангелов специален самолет, който трябва да го придвижи от Бургас до София и обратно. Така Юрий Ангелов ще успее да съчетае и двата ангажимента.

Фестивалът е ориентиран към обучение в областта на изкуството. В продължение на девет дни участниците в него ще усъвършенстват уменията си по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, биомеханика, ритмика, сценичен бой и каскади, техника на класическия танц, съвременни танцови техники, техника на джаз танца, вокална техника, творческо писане и други. Преподаватели отново са едни от най-изявените професионалисти в страната в съответната област като Иван Бърнев, Башар Рахал, Пенко Господинов, Етиен Леви, Георги Господинов и др. Всяка вечер има представления на актьорски и вокални групи, участници във фестивала.

За пръв път в МОНТФИЗ Арт Фест се включват и чуждестранни преподаватели!От Москва пристигна актрисата, режисьор и театрален педагог, специалист в областта на биомеханиката на Мейерхолд – ДАРИЯ ДЕНИСЕНКО. Тя води уъркшоп по биомеханика на Мейерхолд.
Отново от Москва идва и проф. Владимир Никитин, който ръководи уъркшопите по психодрама, Комедия дел арте и "Техниката Двуликият Янус".
Новост за фестивала е участието на деца от 8 до 13 години, които могат да се включат в лятната академия на изкуствата самостоятелно или със своите родители.
В рамките на Фестивала всеки ден се провеждат кандидатстудентски консултации за НАТФИЗ с преподавателите, които приемат класове през учебната 2013/2014 година – проф. Пламен Марков и доц. Ивайло Христов и техните екипи: Пенко Господинов и Кристина Янева!

Сподели в: