Започна кампания за отговорно отношение към котките

Значителен ръст на популацията от бездомни котки отчитат в най-големите градове у нас, показва изследване на ОКотки

400 новоосиновени котки ще получат първа безплатна ваксина и обезпаразитяване като част от образователната програма за правилна грижа

Увеличение на популацията от бездомните котки, отчитат в големите градове у нас – София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен. Това показва проучване на информационната кампания за отговорно отношение към котките – ОКотки, проведено в 11 от най-големите общини в България в края на 2014 година. Стара Загора, Плевен и Велико Търново твърдят, че нямат проблем с бездомните котки. Русе и Хасково не могат да дадат отговор, защото не следят въпроса.

От всички участвали в проучването общини само Пловдив предоставя данни от преброяване на бездомните котки, като според последна информация между 2009 и 2013 година те са се увеличили с 35%, надхвърляйки 10 000. През 2015 година предстои и преброяване на бездомните котки в София, като резултатите ще бъдат използвани за изготвяне на мерки за справяне с проблема.

Замърсяването и пренасянето на зарази са основните проблеми, идентифицирани от общините, свързани с разрастване на популацията от бездомни котки. На места това има допълнително негативно отражение със зачестяване на проявите на насилие върху бездомните котки, като са индикирани случаи на стрелба, отравяне, убийства на котки.

В големите общини, където се регистрира ръст на популацията, има частични мерки за справяне с проблема с фокус върху кастрацията. В Пловдив и Бургас има цялостни програми, в София работи кастрационен център, създаден съвместно с организацията Четири лапи, а в градове като Добрич мерките са включени по-скоро като част от програмите за справяне с бездомните кучета.

Проблемът с увеличаващата се популация от бездомни котки има пряко отношение върху здравето на домашните котки и хората. Затова през 2015 година информационната кампания ОКотки ще работи активно за предоставяне на полезна информация за превенция с фокус върху профилактичните прегледи, редовната ваксинация, обезпаразитяването и контрола върху раждаемостта на домашните котки.

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени от вън или да проникнат по разнообразни начини. Редовната ваксинация и обезпаразитяване може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход, но да предпази и членовете на семейството, при което живее. Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии и бяс. Затова превенцията освен за самото животно, играе роля и за здравето на цялото семейство.

Ограничаването на проблема с бездомните котки е пряко свързано и с отговорното и информирано отношение на хората при взимането на решение за отглеждане на котка у дома. Семействата трябва да са подготвени и сигурни, че могат да поемат такъв ангажимент за цял живот и да са наясно с проблема с контрола на раждаемостта при котките, което има пряко отражение върху увеличението на популацията на бездомните животни. Затова кампанията ОКотки ще предоставя и разпространява информационни материали, като вече е подготвена брошура за потенциални осиновители и желаещи да вземат котка у дома.

Осиновителите на котки ще бъдат насърчени да полагат правилни грижи за здравето на новите си любимци и чрез предоставянето на 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за животните. Кампанията на ОКотки ще се осъществява в партньорство с неправителствените организации Четири лапи и Animal Rescue Sofia с възможност за подкрепа и на общински проекти при представяне на програма. Съвместно с неправителствените организации ще бъдат осигурявани и консултации и информационни материали на всички потенциални осиновители.

В кампанията с експертна помощ ще се включат и десетки ветеринарни лекари от клиники в цялата страна. Хората ще могат да задат въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki, както и да получават регуларно полезна информация в блога okotki.com. Зад кампанията за отговорно отношение към котките вече застанаха и популярни българи. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Снежана Макавеева и др.

За Информационна кампания ОКотки

Проектът ОКотки стартира през 2013 година като информационна кампания за ваксинацията на котки в България. През последните две години обаче се установи, че този въпрос трябва да бъде разглеждан като част от цялостното отговорно отношение към тези животни у нас.

Затова от 2015 година кампанията ОКотки ще работи активно за повишаване на информираността на обществото относно необходимостта от контрол на популацията, обезпаразитяване и ваксинация на котките. Комплексната отговорна грижа може да допринесе от една страна за ограничаване на популацията на бездомни котки, и от друга е крайно необходима за гарантиране на здравето на хората и домашните котки.

Като част от решаването на проблема ОКотки ще си партнира с неправителствени организации, за да подкрепи отговорния избор за осиновяване на бездомни котки, като предостави на хората предварителна информация за необходимата задължителна грижа, която те трябва да поемат за домашния любимец. Така в рамките на 2015 година заедно с Четири лапи и Animal Rescue Sofia ОКотки ще предостави 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за котки, които ще бъдат осиновени чрез различни програми на неправителствените организации.

Сподели в: