Започнаха Дни на чешката култура в София

Дните на чешката култура в София започнаха своя 5-дневен кино и музикален маратон. Те бяха открити официално във вечерта на 16 май в Чешкия център в София от г-жа Катерина Хуртаева. Събитието се организира от Чешкия културен център.

До 20 май, гостите на Staropramen Fest – Czech Tastе ще могат да видят някои от най-известните филми на популярния чешки режисьор Бохдан Слама, както и да чуят на живо чешката рок група Vypsaná fiXa, създала музиката към последния филм на Слама

Фестивалът „пренася“ гостите в автентичното настроение и атмосфера на Чехия и нейната столица Прага. На събитието има специално създадена за събитието инсталация „Духът на Прага“, която предлага на гостите необичайно аудио-пътешествие до прекрасната столица на Чехия.

Проектът се състои от бутилки с чешка бира, всяка една от които съдържа звук от някои от най-популярните за града забележителности – колоритните улични музиканти на Карловия мост, мелодията на камбаните на Астрономическия часовник, маршът и фанфарите при смяна на караула на площада Храдчани, глъч от популярния бар „U Pizducha“ и легендата за принцеса Либуше, предрекла бъдещето на Прага. По този начин инсталацията „пренася” посетителите на фестивала в чешката столица, а „пътуването” започва, когато гостите доближат ухо до гърлото на всяка от 5-те бутилки.

В програмата на фестивала се състои филмовата панорама на Бохдан Слама с прожекция на „Щастие“ (2005) от 21.00 часа, „Провинциалният учител” и премиера на „Четири слънца”. Концертът на чешката група Vypsaná fiXa ще бъде днес 19 май в 19.00 часа с участието на Сет Хъбърт-Фаерголция (САЩ) и Митко Таралежков.

Заради лошото време мястото на провеждане ще се анонсира във facebook и уеб страницата на Чешкия център ден за ден в 16.00 ч. При благоприятна метеорологични условия събитето ще се провежда на сцената Art Space в градинката на НДК, а в останалите случаи – в Чешкия център, съобщиха от организаторите.

Още по темата:

В София започва фестивал представящ чешки филми, музика и визуални изкуства

Сподели в: