Започва XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010

От 20 до 23 декември XI Коледен фестивал достига апогея си в трите последни музикални събития – искряща оперетна гала, „Коледна песен” за най-младата публика и голям Рождественски концерт. Ръководството на Държавна опера Варна избра вечерта на оперетната гала (20 декември), за да връчи своя знак за признание към институции и личности, оказали най-голямо съдействие в дейността на културния институт през 2010 г. Ще бъдат присъдени Почетни грамоти в категориите: Бизнесът за Операта, Партньори за Операта, Медии за Операта, Журналист за Операта и Личност за Операта.

Оперетната гала на 20 декември от 19.00 ч. носи почерка на двама изявени творци – диригента Маркус Хубер от Германия и режисьора Марио Николов, в съавторство с познатия варненски хореограф Константин Илиев, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Варна. Празничното настроение ще шества на сцената с любими арии и ансамбли от оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман и Жак Офенбах, в изпълнение на солистите Марио Николов, Валентина Корчакова, Свилен Николов, Ирина Жекова, Пламен Димитров, Филипа Руженова, Вяра Железова и Пламен Долапчиев.

Марио Николов, чиято постановка на миналогодишния Новогодишен концерт в НМТ „Стефан Македонски” бе отличена с българския музикален „Оскар” – „Кристална лира”, ще се представи пред фестивалната публика във Варна, освен като режисьор на оперетната гала и като солист. Завършил театрална режисура за вариететен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, той специализира пеене в различни висши училища, школи и майсторски класове във Виена, София и Македония, от 1995 г. е водещ тенор в НМТ “Стефан Македонски”, където изпълнява и длъжностите заместник-директор по художествените въпроси и директор на театъра, в момента работи като солист и режисьор на свободна практика. Марио Николов поставя в различни градове на България, гастролира в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Русия, Япония, САЩ и др. XI Коледен музикален фестивал във Варна го среща с една друга ярка творческа личност – Маркус Хубер от Германия. 
   
Диригентът Маркус Хубер завършва Музикалните академии в Мюнхен и Виена със специалностите дирижиране и пиано, спечелва втора награда (при неприсъдена първа) на престижния международен конкурс за диригенти “Борис Перну” във Виена (1999), работи като корепетитор и диригент в оперните театри в Детмолд и Кемниц, диригент на Collegium Instrumentale Chemnitz, постоянен гост-диригент на Български камерен оркестър (2002-2007), диригент на Западно-саксонски симфоничен оркестър, музикален директор на Opera Pforzheim (oт 2008). Маркус Хубер дирижира престижни музикални формации като Филаделфийски оркестър, Симфоничен оркестър на Сан Франциско, Симфоничните оркестри на Австрийското радио и телевизия ORF и Радиото на провинция Саарланд Saarländischer Rundfunk и др. През 2004 г. участва в ММФ “Варненско лято” в съвместна продукция на Западно-саксонски симфоничен оркестър и Български камерен оркестър, със солистка Даниела Димова – сопран. 

Специално място в Коледния фестивал заема „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, текст и музика Джеймс Лейси. С прочита на музикалната пиеса са ангажирани диригентът Ганчо Ганчев, режисьорът Кузман Попов, хореографът Константин Илиев, хормайсторът и корепетиторът Миглена Шишева, балетният педагог Бистра Бъчварова, театралният педагог Петя Петкова и вокалният педагог Галина Станишева, които с явно удоволствие работят с младите артисти от Варненската детско-юношеска опера. Сюжетът, както е известно, се концентрира върху чудодейната промяна, която се извършва в съзнанието на стария скъперник Скрудж, тъкмо в навечерието на Коледа. След като е отведен от призрака на бившия си съдружник Марли и три други привидения на странно пътешествие в миналото, настоящето и бъдещето, той осъзнава, че нe пaритe, a oбичтa e нaй-cкъпoтo нeщo нa тoзи cвят. Aдаптирана многократно за кино, театър, опера, радио и телевизия в различни страни, поучителната история за деца и възрастни имаше и своята премиера във Варна по време на предишния Kоледен фестивал. Сега „Коледна песен” закономерно се връща на сцената, за да очарова и публиката на XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010. След двата спектакъла на 17 декември, “Коледна песен” ще прозвучи отново на 21 декември, отново от 11.00 ч. и от 16.00 ч., като часовете са съобразени с училищните смени и възможността за посещение както от организирани ученически групи, така и от деца с придружител.

XI Коледен музикален фестивал – Варна 2010 завършва с голям Рождественски концерт на 23 декември от 19.00 ч., замислен като един истински  музикален фойерверк от прекрасните валсове и полки на Щраус, Славянските танци на Дворжак, Унгарските танци на Брамс и други популярни симфонични творби. В празничната, последна фестивална вечер, Варненската филхармония ще дирижира един от най-изявените български диригенти Деян Павлов. Завършил НМУ “Л. Пипков” в София и ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалностите: хорово дирижиране при проф. Георги Робев, симфонично дирижиране при проф. Васил Казанджиев и оперно дирижиране при професорите Борис Хинчев и Иван Вулпе, той е отличен още по време на следването си със специална диригентска стипендия на името на професор Георги Димитров и златна значка. По-късно специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер (1986, 1988), Хайнц Рьогнер (1989, 1990), Иля Мусин (1991). Работи като диригент на Русенска филхармония и опера (1988-1991); главен диригент на Симфоничен оркестър и Оперетен театър в Пазарджик (1992-1995); диригент в Пловдивска опера и ОФД – Пловдив (1996-1998); музикален директор на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик (1992-1999); диригент на Младежка филхармония “София” (от 2001). Деян Павлов дирижира почти всички опери и оркестри в България, концертира в Германия, Англия, Гърция, изнася оперни представления с Европейска лирична опера във Франция и Португалия, гастролира за коледни и новогодишни концерти в Испания, участва във всички значими музикални фестивали в България, Гърция, Румъния, Испания, Германия и Швейцария; издава множество компактдискове за България и чужбина. Филми със записана от Деян Павлов музика имат награди "Сезар" (2001-2004), номинация за “Оскар” (2006) и номинация за “Златна Палма” (2007). Репертоарът на диригента включва известни оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни творби, много съвременна и българска музика.

Билети по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери 5 лв. Пакет Фамилия за четирима – общо 20 лв. За детски спектакли 4 лв. Резервации и продажба на телефони: 052 665 022, 052 650 666 и на e-mail: tickets@operavarna.bg.

Сподели в: