Започва 6-ти Латино Фестивал в София

За шеста поредна година BG Salsa Fiesta Team заедно с подкрепата на Столична Община организира тридневен Латино Фестивал, който ще се проведе от 14 до 16 май в зала 3 на НДК и в Sofia Live Club. Фестивалът стартира още тази вечер с подгряващо парти в столичния клуб. Превърнал се в едно от най-престижните латино събития, Фанта Латино Фестивалът ще представи световна премиера на най-новия и единствен по рода си танцов спектакъл, зрелищно шоу, импровизирани демонстрации, уъркшопове, тематични DJ партита и амбициозна състезателна програма.

Повече от 7000 участници от страната и чужбина (САЩ, Великобритания, Холандия, Германия, Испания, Франция, Румъния, Турция, Израел и много други) ще се съберат на една сцена за 6-ия Латино Фестивал. Един от най-добрите латино танцьори в Ню Йорк Хуан Матос, супер известният MTV танцьор Сео Фернандес, хореографът на Дженифър Лопез и Марк Антъни, европейските шампиони по салса – латиноамериканците Ани и Аничи,  най-аплодирана танцова група на всички световни латино  фестивали Tropical Gem – са само част от атрактивните световни артисти, които пристигат специално за фестивала. Благодарение на Столична Община тази година всички деца под 16 години ще имат безплатен достъп и през трите дни на фестивала, а уроците за всички начинаещи ще са на символични цени отново благодарение на намесата на Общината.

В петък и в събота в зала 3 на НДК ще бъде представена световната премиера на най-новия танцов спектакъл на холандския латино хореограф Ерик Лалта. Римската империя, римските богове и тяхното завещание ще бъдат в основната тема на спектакъла. Пърформънса ще ни пренесе много много назад във времето – в древен Рим. Тогава, когато боговете скучаели, а хората още не съществували. За да се забавляват, боговете  създали чувствата, желанията и емоциите и ги въплътили в човешкия облик. Един ден бог Юпитер решил, че хората имат нужда от нещо повече, от една подправка, която да вдъхне малко магия в ежедневието на хората. И така създал музиката и танца. Той събрал седем от боговете – Венера, Бакх, Минерва, Вулкан, Нептун, Аполон и Меркурий. Всеки един от тях дарил Човека с подарък… Подарък, който щял да му помогне да разбира и обича музиката и танца. Петъчната вечер от тазгодишния Фестивал ще е посветена на една история за седем бога и тяхното завещание за нас. Боговете са не само щедри, но и справедливи. В събота вечер фестивалът ще разкаже историята за едно пророчество, направено във времена, в които гладът и мизерията се разпростират из цялата Римска империя… Пророчество за раждането на едно момче със знак на рамото, момче, което ще убие злият император и ще донесе надежда и радост за хората…Императорът заповядва убийството на всички новородени мъжки деца…Но дали ще успее да се спаси от предсказанието?

За шести път в България, като част от Фестивала, ще бъдат проведени квалификации за Световното първенство по салса, което ще се проведе в през декември 2010 в САЩ. Това е най-престижното състезание в света на салсата и е с награден фонд от $ 20 000. В надпреварата „Купа България” ще се включат най-добрите български двойки, редом с международни участници. Идеята на Купата е да определи коя двойка или отбор може най-добре да пресъздаде смисъла на салса музиката и танца, без значение какви фигури и движения се изпълняват. Победителите от квалификациите ще имат шанса да се състезават за голямата награда в Орландо, като им бъдат покрити всички разходи по пътуването, а подгласниците им ще могат да участват в най-големите салса фестивали в Европа.

Seo Fernandez е роден в Куба, започва да танцува като дете – по улиците и в училище. Посещава училище за вариатета и развлечения, а през 1989-та получава диплома за професионален танцьор. Три години работи в различни театри и кабарета в Хавана преди да  стане част от известната театрална трупа "Cubanacan". В качеството си на хореограф той ръководи турнето на театъра в Южна Америка и Европа. Премества се в Италия през 1995-та с идеята да разпространи латиноамериканската музика и танци в Европа. Бързо си спечелва популярност благодарение на своите харизма и артистични умения по време на представления. Работи като танцьор за MTV, Algida Tour и други. Талантът му се разпростира и по отношение на музиката. Пял е с група Raza Latina, с които записва бачата парчето "Es por ti", песен, която има невероятен успех в Италия и по света. С първият си самостоятелен сингъл "Remena" Сео Фернандез постига световна известност, а малко след това се появява и първият му самостоятелен албум "Atacando".

Juan “Pachanga” Matos е един от най-добрите латино танцьори в Ню Йорк. Роден и отрасъл в Доминиканската Република, той се озовава в Америка през 1996-та, където за по-малко от три години се превръща в един от топ танцьорите на Източния бряг.  Започва обучението си в Santo Rico Dance Company, по-късно в партньорство с Nancy Ortiz формира една от най-успешните танцувални двойки в Ню Йорк. Уникалният, изтънчен и сексапилен стил на Хуан, заедно с познаване на уличните танци го правят изключително атрактивен изпълнител. Освен че смайва аудиторията с впечатляващите си соло хореографии, Матос е и блестящ инструктур.

Родени и израстнали в Южна Америка (Колумбия/Еквадор), Ана и Аничи започват да танцуват от много ранна възраст. И двамата се преместват в Германия, когато са на 12 години, където развиват уменията си в балета, джаза, хип-хопа и салсата. Отдадеността им към танците им донесе невероятен успех на световната салса сцена – те са Европейски шампиони по салса за 2007 и 2-ри на Световното първенство по салса в Маями през 2009. Имали са участия и са давали уроци по време на множество световни салса фестивали, включително тези в Индия, Дубай и Монако.
Tropical Gem са най-очакваната и аплодирана танцова група на всички световни латино  фестивали. Основана преди десет години от Рафаел Гонзалес (Куба) и Фернандо Соса (Уругвай), групата прави своето дебютно изпълнение само месец по-късно на Фестивала в Милано и представя един нов стил. Стил, отличаващ се с невероятна енергия, пленителни костюми и добре изпипани детайли. Tropical Gem са един от първите танцови състави, които смиксират салсата с други различни ритми в своите хореографии (румба, афро, хип-хоп).

Сподели в: