Започва четвъртият музикален фестивал "Николай Гяуров"

От 8-ми до 11 август във Велинград ще се проведе IV-тият музиален фестивал "Николай Гяуров". Тази година той е свързан с важни годишнини — 85 години от рождението на Николай Гяуров и 10 от неговата смърт. Целта на форума е да научи младото поколение кой е Гяуров и да даде нов тласък на авторски филми и разработки. Всички събития са с вход свободен.

В програмата са включени концерти, спектакли и музикални постановки, филми — портрети, клипове и репортажи от музикални събития у нас и в чужбина. Специална категория е отредена на музиката за деца и изпълнители. Детската музикална киновечер ще е на 8 август, от 20,30 ч. в парка над Централния минерален плаж.

Филмите- .концерти ще бъдат представени на площад „Николай Гяуров”, където на открито ще могат да бъдат гледани от всеки, а останалите разработки всеки зрител ще може да види в Градска художествена галерия.

Откриването е на 8-ми август, петък, 11 часа Голямата зала на община Велинград.  В същия ден от 19 ч. ще се състои премиерата на филма за звездната оперна кариера на Николай Гяуров “ANDATA BENE, ANDATA BENE”.

Организатори са Община Велинград, Исторически музей – Велинград и Международна фондация за българско наследство  “Проф. Петър Детев”.

Акцент в програмата на фестивала, в сътрудничество с Италианския културен институт в България е прожектирането на лентата "Риголето в Мантуа" на режисьора Марко Белокио, вдъхновен от операта на Джузепе Верди, който ще бъде прожектиран на 9 август от 21:00 ч. на откритата сцена на прекрасния централен площад, посветена на големия български оперен певец.

Филмът е по идея и реализация на Андреа Андерман, който, заедно с телевизия Раи, е пренесъл във визуалния свят посланията и атмосферата на операта на Джузепе Верди директно от местата и в часовете от либретото, като запазва ритъма на историята, така както е била замислена от авторите.

Филмът е продукция на Радафилм, режисьор е Марко Белокио, с участието на Пласидо Доминго, за първи път в ролята на Риголето. Оператор е носителят на Оскар Виторио Стораро. Националният симфоничен оркестър на телевизия РАИ е с диригент маестро Зубин Мета.

Снимка: Поканата за филма "Риголето в Мантуа"

Сподели в: