Започва ХХІV международен балетен конкурс във Варна

Днес в Летния театър на Варна ще бъде тържествено открито ХХІV издание на първия в света професионален международен балетен конкурс. Под мотото „Принос към културата на Европа” от 19 до 29 юли 2010 г. 113 участника от 32 страни ще демонстрират талант и грация в борба за Голямата награда на престижния международен форум.

На 17-ти юли, във Фестивалния и конгресен център – Варна доц. Емил Димитров – председател на Фондация ”Международен балетен конкурс – Варна” посочи, че организаторите са преодолели трудностите и с помощта на спонсори и партньори са успели да подготвят новото издание на конкурса. „Горди сме, че и тази година успяхме да продължим традицията на най-стария балетен конкурс. Това е и нашият принос към културата на Стария континент, като вярвам, че магията на балетното изкуство отново ще събере почители за един истински спектакъл на сетивата”. В присъствието на доц. д-р Константин Трошев, председател на комисията по култура и духовно развитие в Общинския съвет – Варна, той благодари на подкрепата на Община Варна – съорганизатор на конкурса. Подчертан беше и сериозният принос на генералните спонсори Societe Generale Експресбанк и Deltatel.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Министъра на културата Вежди Рашидов, който е председател на почетния комитет на международния форум. Почетен домакин на официалното събитие е Кирил Йорданов, кмет на Община Варна.

Председател на авторитетното 17-членно международно жури, в което участват световноизвестни имена на балетното изкуство, е акад. проф. Юрий Григорович, хореограф и главен балетмайстор на Болшой театър.

Гост на конкурса ще бъде Уитни Дженсън от САЩ – носител на специална награда за младша възраст от Варна 2008. Пред журналисти тя сподели,че е много щастлива да бъде отново в България и няма търпение да види таланта на новите състезатели. Успехът и преди две години й дава основание да мечтае за кариера в Европа.Уитни е във Варна и за да участва в академията за балетна класика на Елизабет Плател. 

Вчера беше изтеглен жребият за реда, по който участниците в ХХІV-тия международен балетен конкурс – Варна ще излизат на сцената на Летния театър. Жребият определи първа на сцената на Летния театър да играе Хелена Франсис Кларк Максуел от Великобритания. По традиция най-младите участници ще вдигнат знамето и ще запалят огъня на конкурса. Балетистът Мустафа Чагатай Йозмен (Mustafa Çağatay Özmen) от Турция, роден на 27.03.1994 ще вдигне знамето по време на днешната тържествена церемония. Балерината Илениа Винчи от Италия, родена на 06.06.1995, ще запали огъня конкурса.

 Конкурсът по традиция се провежда в три тура за мъже и жени, младша и старша възраст, в надпревара за „Голямата награда на град Варна” от 6 000 евро и званията "Лауреат на Международния балетен конкурс, Варна". Състезателната програма включва задължителен класически репертоар и произведения със съвременна хореография, създадени през последните десет години. Първият тур започва от днес 19 юли и продължава до 21-ви юли, вторият тур е на 23 и 24 юли, а третият – на 26 и 27 юли. Гала концертът ще бъде на 29 юли.

Билетите са на цени от от 8 до 15 лв. за вечерите от първи тур, от 10 до 25 лв. за втори и от 12 до 40 лв. за трети. Най-търсените места – за гала концерта ще струват от 15 до 50 лв.

В рамките на балетния конкурс се провежда и Международна лятна балетна академия с майсторски клас в балетната класика, исторически и характерни танци, модерни балетни техники, а също така и театрален джаз балет и афро-кубински танци с участие на педагози от България и чужбина. Занятията в академията ще се провеждат всеки ден от 8:30 до 20 часа в зала „Хореография” на Двореца на културата и спорта. Паралелно със състезателната част ще се проведат национален конкурс за деца „Изкуството против дрогата” – изложба живопис и пластика, изложба живопис и фотография „Изкуство за изкуството”, изложба живопис на Емилия Бояджиев и изложба живопис „Балетът в изкуството на Димитър Киров”.

Сподели в: