Започва тазгодишното издание на „Приятели на морето“

Над 240 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 175 творци от цялата страна ще участват в тазгодишното издание на Националната изложба – биенале „Приятели на морето“.

Най-добрите творби традиционно ще бъдат представени в изложба, която може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от утре (10 август) до 14 септември в БХГ „Петко Задгорски“ и изложбената зала на Дружеството на художниците.

Националната изложба се ражда през далечната 1968 година. Тогава тя се казва „Приятели на слънчевия бряг“ и се провежда ежегодно до 1984 г. След 20 – годишно прекъсване възкръсва през 2004 г., като Национална изложба – биенале „Приятели на морето“.

Тази година по повод пето издание след възстановяването й, организаторите са подготвили специален пълноцветен каталог, включващ по едно произведение от всеки автор. Експозицията ще бъде официално открита утре (10 август) от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Организатори на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство са Община Бургас, Дружество на художниците – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“.

Сподели в: