Започва "София Филм Фест за учащи"

От 19 януари до 4 март в Дома на киното ще се проведе София Филм Фест за учащи

В мразовитите зимни дни и в навечерието на 19-то издание на Международен София Филм ФестДомът на киното е топъл и уютен дом за своите зрители и ги очаква на познатия адрес: Екзарх Йосиф № 37!

Eкипът на „София Филм Фест” продължава да посвещава време и усилия на мисията за образование и възпитаване на кинокултура у младите зрители и през всеки следващ семестър, филмовата селекция се очаква все по-нетърпеливо от младежите.

„София Филм Фест за учащи” е програма, създадена през 2009 с цел да представя европейско, българско и алтернативно кино пред аудитория от ученици и студенти. Тя продължава стремежа на Дома на киното да се ангажира с образователни програми, насочени към младежка аудитория. Това е традиционно за политиката на най-представителния арт-киносалон в България.

Зимният семестър на дискусионния клуб включва 7 европейски и световни заглавия, повечето от които участвали в София Филм Фест, и започва на 19 януари в 18.00 часа с прожекция на българската криминална комедия на режисьора Константин Буров – „Отрова за мишки или как да си направим банка”, представен в програмата на 18-ия София Филм Фест и получил приза за пълнометражен дебют на последното издание на „Златна роза” 2014 във Варна.

Продължаваме с комедийния жанр, този път с акцент върху кулинарното изкуство – „На един черпак разстояние” на режисьора Ласе Халстрьом ще остави приятно и весело чувство у младите зрители. Филмът, спечелил „Златната раковина” (Сан Себастиян’13) – „Лоша прическа” на режисьорката Мариана Рондон ще провокира зрителите с личната история на 9-годишно момче и разказа за суровата реалност във Венецуела.

Безспорният хит за 2013 в Русия и извън нея – „Географът си пропи глобуса” на режисьора Александър Велединский ще бъде едно от най-примамливите заглавия за учащите. В ролята на учителя по география те ще видят най-голямата филмова звезда в момента в Русия – Константин Хабенски.

Един изключително интересен документален филм „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” на режисьора Костадин Бонев ще разкрие интересни факти и подробности около великия български поет.

Американският режисьор Дан Гилрой ще разкаже за успеха и преследването му на всяка цена в своя филм „Лешояда”.

Последният филм от програмата за този семестър е копродукцията с участието на България – „Гуча” и е на сръбския режисьор Душан Милич. С тази прожекция в навечерието на фестивала екипът ни анонсира и специалната програма в памет на един изключителен продуцент и добър приятел – Карл Баумгартнер.

По традиция всеки филм в програмата Дискусионен киноклуб „София Филм Фест за учащи” се представя от домакините на прожекциите – режисьора Георги Дюлгеров и киноведа и директор на БНФ Антония Ковачева, които след всяка прожекция ще споделят интересни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката. Зрителите имат възможност да попълва традиционните анкети на Дома на киното, чрез които научаваме какви са техните впечатления и желания по отношение на филмите и програмацията им.

София Филм Фест за учащи се осъществява в партньорство с Националния Филмов Център и кандидатства като проект пред програма „Култура“ на Столична община.

Програма по дни и часове

19 януари – 18.00
„Отрова за мишки или как да си направим банка”, режисьор Константин Буров (откриване)

26 януари – 18.00
„На един черпак разстояние”, режисьор Ласе Халстрьом

2 февруари – 18.30
„Лоша прическа”, режисьор Мариана Рондон

9 февруари – 18.30
„Географът си пропи глобуса”, режисьор Александър Велединский

16 февруари – 18.30
„Вапцаров.Пет разказа за един разстрел”, режисьор Костадин Бонев

23 февруари – 18.30
„Лешояда”, режисьор Дан Гилрой

4 март – 18.30
„Гуча”, режисьор Душан Милич

Сподели в: