Започва седмица на испанското и ибероамериканското кино

От 10 до 16 май в НДК ще се проведе XVII седмица на испанското и ибероамериканското кино в рамките на културната програма на Посолството на Испания в София.

Посолството на Испания и дипломатическите мисии на Аржентина, Колумбия, Куба, Чили, Перу, Португалия, Доминиканската република и Венецуела ще представят 20 филма от всички жанрове – от драма до фикция и детска анимация.

Някои от филмите са субтитрирани на български език и това ще улесни достъпа на публиката, която не владее испански език.

Откриването ще се състои на 10 май 2010 год., в 20:00 ч., с дебютната за България прожекция на “Килия 211”- затворническа драма, в която чрез актьорската игра зрителят се потапя в свят на сложни взаимоотношения  и съпреживява събитията с незабравими герои. Филмът получава 8 награди „Гойя” за 2010 г., между които за
най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра главна мъжка роля и най-добра роля за актьор-откритие.

Благодарение на неоценимата подкрепа на Съвета по образователните въпроси към Посолството, за детската публика ще бъде представена прекрасната анимация, продуцирана от Антонио Бандерас, „Изгубеният рис”.

Друг интересен акцент е филмът „Стръв”, представен от Институт Сервантес в София, който веднага след прожекцията му ще организира кръгла маса с участието на Самуел Мартин Матеос, режисьор на филма, а от 14 май ще представи изложбата „Визуална хроника на испанското кино”.

Аржентина, чиято филмова продукция е заслужила значими награди на важни международни фестивали (награди Гойя и Оскар за най-добър чуждестранен филм за тази година), представя три жанрово различни филма, които правят чест на филмовата традиция.

Куба участва в тазгодишното издание на Седмицата на киното с три филма: “Ел Бени”, разказващ за живота на известния популярен певец Бени Море; „Мъртви богове”, вдъхновен от живота на всеизвестния сводник Алберто Ярини,  живял в Хавана в началото на миналия век и „Аромат на дъб”, историята на любовта между немец и хаитянка в кафеената плантация Ахерона, в Куба през първата половина на XIX век.  Трите продукции са отличени с важни национални и международни награди.

Перуанските филми “Дни на Сантяго” и “Съдбата няма любимци” са оценени от перуанската критика като част от петте най-добри перуански филми, продуцирани през последното десетилетие и са израз на високото ниво, достигнато от перуанската кинематография.

Посолството на Португалия представя “Загадъчният случай на пътя за Синтра” (2007), на режисьора Жузе Пайшау да Коща” и “Изкуството да се краде” (2008) на Леонел Виейра. Първият филм разказва за едно отвличане, за мъртво тяло на англичанин, разследване, опиум, любов и ревност в Португалия през XIX век. Вторият филм е съвременна криминална комедия за мечтата на двама дребни крадци да извършат “идеалния грабеж”, първо в САЩ, а после в Португалия.

Седмицата ще бъде закрита в неделя, 16 май- денят, посветен на Чили, в който ще си спомним за засегнатите от земетресението през м. февруари  т.г., с представянето на два филма на режисьора Силвио Кайоци.

Място: кино "Люмиер"
Вход свободен

Фото изложба представя испанското кино
Културна програма на Институт Сервантес през май
Премиера на завладяващия екшън "Центурион"

 

Сподели в: