Започва Седмица на екологичните филми в София

Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Европейски екологичен фестивал” имат удоволствието да ви поканят на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София от 1 до 6 декември, 2010 г. 17.30 – 20.00 ч. в Чешкия център в столицата.
Акцентът на тазгодишното издание на Седмицата на екологичните филми са продукции и образователни дискусии за природни бедствия и аварии с оглед на непрекъснато увеличаващите се природни заплахи и катастрофи в света.

Ще бъдат показани, с образователна и превантивна цел, впечатляващи продукции на водещите български, европейски и световни медии, независими продуценти и неправителствени организации, участвали в изданията на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда.
Представените филми и дискусии ще акцентират върху съществуващите природни бедствия и аварии (земетресения, наводнения, пожари, екологични замърсявания и катастрофи) и проблемните въпроси и решения, свързани с осигуряването на защитата на живота, здравето и имуществото на населението, околната среда, културните и материални ценности. Ще бъде разгледана и връзката на тези зачестили природни бедствия и аварии с глобалните промени в климата.

Филмите, които ще представим в София, дават една пълна картина на съществуващите екологични заплахи в различните континенти и посочват мерките, които предприемат отделните държави и неправителствени организации за защита на населението от природни бедствия и аварии.
Паралелно с прожекциите ще се проведат образователни дискусии и презентации, на работещите в областта българските неправителствени организации, по наболели теми и въпроси, свързани с мерките, които предприема ЕС и България за защита на населението от природни бедствия и аварии. Публиката ще се срещне и с авторите на филмите от отделните медии и филмови компании, както и с експертите, които ще вземат участие в дебатите.
В рамките на инициативата ще бъдат представени и най-добрите фотографии, участвали в конкурса "Биоразнообразието. Всички ние сме част от него", организиран от Представителството на Европейската комисия в България във връзка с Международната година на биоразнообразието 2010.
Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София се организира поради големия интерес на столичната общественост и най-вече на младите хора към съвременни екологични филми от цял свят, които всяка година участват в Международния екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”.
Вярваме, че и тази година няма да пропуснете най-добрите екологични филми и тяхното важно послание за живота на хората и на Земята!

Международен екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 ВЕК”

Фондацията „Европейки екологичен фестивал” организира ежегодния Международен екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” с участието на филмови и телевизионни компании, продуцентски, рекламни и издателски къщи и агенции, неправителствени организации, електронни и печатни медии, експерти и представители на науката и изкуството, работещи по отразяването и решаването на проблемите на екологията и опазването на околната среда. Целта на фестивала е създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.
Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
Работата на фондацията е свързана и с провеждането на редица екологични прояви и инициативи с широк диапазон на участие от страна на най-отговорни държавни и общински български институции, академични заведения и центрове, университети, екологични и правозащитни организации, водещи експерти в областта на екологията и медицината, електронни и печатни медии.

ЕКОЛОГИЧНИ ИНИЦИАТИВИ НА ФОНДАЦИЯ „ЕВРОПЕЙСКИ ЕКОЛОГИЧЕН ФЕСТИВАЛ”

• Организиране на единствения в България от 2005 ежегоден Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда;
•  Инициатива за учредяване на Нобелова награда за екология – Световна кампания на фондация „Европейски екологичен фестивал”, 2007;
•  Българска световна инициатива за създаване на „Олимпийска гора” във всеки град домакин на Олимпийските игри, 2007;
•  Международни семинари и дискусии по актуални екологични проблеми;
• Медийно обучение на разследващи журналисти в партньорство с германската фондация „Конрад Аденауер”;
• Засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Копривщица с любезното съдействие на Държавната агенция по горите и община Копривщица;
•  Състезание по еко бадминтон под егидата на Българската федерация по бадминтон;
•  Международни фотоизложби на екологична тематика;
•  Конкурс за детска рисунка „Зелена планета”;
•  Младежки екологични атракции и прояви;
•  Зелено кино за най-младите, Гьоте-институт – България;
•  Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София, Чешки център.

Сподели в: