Започва реализацията на проект „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” в с. Мезек

Община Свиленград започна реализацията на дейностите по проект „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, чиято цел е подкрепа и подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура на Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек. Целта на проекта е насочена към подобряване и създаване на конкурентни туристически атракции, които да спомогнат за развитието на устойчив туристически продукт и разнообразяване на традиционния масов туризъм с цел привличане на български и чужди туристи.

В гробницата ще бъдат поставени холографски изображения на намерените при разкопките предмети, предимно златни и бронзови украшения. Голяма част от тях се намират в Националния Археологически институт с музей към БАН в София. Посетителите ще могат да разгледат триизмерните им изображения, които ще бъдат естествения цвят на откритите предмети. Пред входа на Тракийската куполна гробница, на площ от 600 кв.м., чрез изкуството Стрийт арт ще се изрисува част от пътя водещ до нея. Около пътя ще бъдат изрисувани 50 метра преносими платна, а картините и на пътя и на платната ще отразяват епохата на траките.

Средновековната крепост и районът вътре и около нея ще се обособи като „Средновековен атракцион”. Влизайки в него, посетителите ще получават карта с разположението на различни забавления и препятствия. Целият район ще бъде издържан в духа на средновековието, а посетителите ще станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла, опитвайки местни ястия, участвайки в игри и т.н.

В дейностите по проекта са включени и разработването на две възстановки, които да представят основните събития, свързани с областта около крепостта и гробницата в Мезек, случили се през Средновековието по времето на траките. В постановките се предвижда да се включат известни български актьори, както и местни любители на театралното изкуство.

Мария Костадинова - зам. кмет на Община Свиленград, Георги Еленков - председател на общинския съвет на Свиленград, инж. Иванка Димитрова - ръководител проект

Предвижда се изграждането на маршрут за колоездене от разклона Свиленград-Гърция-с.Мезек до пътя за Тракийската куполна гробница и пътя към Средновековната крепост с обща дължина на колоездачното трасе 7,250 км. По този начин ще се улесни безопасния достъп на всички любители на колелото по маршрута. Освен това ще се извърши рехабилитация на общинския път в селото, водещ до крепостта Мезек с дължина 0.986 км, а също и на пътя до Тракийската гробница с дължина около 1.8 км, който се явява единствената връзка с тази историческа забележителност

Проектът е финансиран от ОПРегионално развитие” 2007-2013 г., а инвестицията е на обща стойност 3 142 267.50 лева. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Сподели в: