Започва първият фестивал за съвременно изкуство и култура от Южна Корея в България Дома Арт Фест "Пулсът на Южна Корея"

Живопис, графики, скулптури, танци, музика, кино, кулинария и литература са сред изкуствата, които програмата на първия фестивал за съвременно изкуство и култура от Южна Корея – Дома Арт Фест – предлага на българската публика.

Програмата на фестивала е отворена за всички, желаещи да се докоснат до съвременното южнокорейско изкуство и култура. Това може да се случи в дните от 30-ти май до 9 юни, в 4-те основни локации на фестивала: Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ), Национална художествена академия (НХА), Vivacom Art Hall и Фабрика 126.

Сред акцентите в програмата на фестивала е изработването на скулптури, вдъхновени от течението в изкуството в Южна Корея „Nature Art“, поставящо в центъра природата. Четири такива скулптури ще се изработват в рамките на фестивала и вследствие ще бъдат дарени на Столична община като подарък от фондация Дома Арт и инсталирани в паркове с цел облагородяване на градската среда. Официално откриване по време на Дома Арт Фест с кмета на града ще обяви първата локация. Процесът по изработването на тези скулптури може да се наблюдава всеки ден до 4-ти юни във Фабрика 126.

Специална лекция, представяща „Nature Art“ течението ще бъде изнесена от куратора на фестивала проф. Хо Ган, заедно с българския му последовател, скулптора Румен Димитров. Тази лекция ще бъде последвана от представяне на корейското съвременно изкуство от корейските артисти пред широка публика със свободен достъп на 6 юни в НХА.

Сред акцентите от събития с вход свободен са кино прожекциите, съпроводени с дискусии на южнокорейски филми, които ще се случват в двора на НХА. Филмите са подбрани от доц. д-р Андроника Мàртонова, кинокритик, специалист по азиатско кино, а сред заглавията е и ранният филм на Ким Ки-Док „Хотел за птици“.

Интересни танцови събития от програмата на фестивала са традиционният корейски танц с барабани, танцуващото семейство Те-Донг Самулнори и съвременен пърформанс от Лили Юнгин Лий, които могат да се видят във фестивалните локации.

Специално участие от мултижанровия корейски артист, музикант, певец и пърформър Йозмит и българския DJ и продуцент Алек Сандър ще представи съвременната корейска музикална и модна сцена пред българска публика като част от Дома Арт Фест. Обиколили всички големи световни столици с интерактивния си танцов и светлинен пърформанс, те пристигат в България, за да открият Дома Арт Фест на 31-ви май във Фабрика 126 със същото световно представление. Пърформансът включва и 10 дизайнерски рокли, всяка от които висока по 8 метра и под чиито плащ хората танцуват. Тези рокли ще бъдат изложени и за посетители по време на фестивала във Фабрика 126. Извън това Йозмит ще представи и пърформанса си “Тhe Walk” |„Разходката”| на 29-ти от 18:00 ч. пред Народен Театър „Иван Вазов“.

Специално внимание се обръща и на програмата за деца за 1 и 2 юни, посветена на изкуства и забавления от Южна Корея. Разнообразни работилници за правене на корейски маски, ветрила и оригами, специален отделен кът за любимите онлайн корейски електронни игри, прожекция на корейски анимации и други ще посрещат децата във Фабрика 126.

И още: четене на корейска литература и поезия, лекции за шаманизма и азиатското изкуство, кулинарен уръкшоп и много други са сред събитията, които остават да се случат в рамките на фестивала.

Следете пълната фестивална програма на http://www.domaartfest.com/program и facebook.com/DomaArtFestival.

Събитието ще се осъществи, благодарение на институционалната подкрепа на Министерство на Културата, Столична Община, Националния музей на българското изобразително изкуство, Национална художествена aкадемия, Център по кореистика към СУ, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука. Както и с подкрепата на www.severozapazenabg.com, LG, KIA Motors, Utre – Korean Restaurant Yun.

Дома арт Фест подкрепя кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен с изключение на НМБИИ (НХГ).

Сподели в: