Започва програмата "Психично здраве за социално включване"

На 17-ти ноември, вторник, от 11:00 ч. в Центъра за психично здраве "Проф. Никола Шипковенски" в София, ще се състои пресконференция по повод началото на проекта "Психично здраве за социално включване". Проектът получи безвъзмездната финансова помощ в размер на 219 268,10 евро.

На срещата ще бъдает обсъдени проблемите и предизвикателствата за социалното включване на възрастни и деца с психични заболявания. Ще бъде обсъдена методологията на започващата програма и как тя реално ще помогне на пациентите.

За България липсват данни колко точно са психично болните, но броят им в последните години, особено сред младите хора, значително е нараснал. Причините за това са различни. Затова обществото ни и здравните заведения следва да обърнат по-сериозно внимание на проблема – не само на множеството тежки инциденти и лоши публични прояви, а и на дългосрочното подобряване на терапевтичните методи и лечебните бази.

На събитието са поканени Кметът на Столична Община, Министъра на здравеопазването и други подизпълнители. Специален гост ще бъде Н. Пр. Гюру Катарина Викьор – посланик на Кралство Норвегия в България.

Проект БГ 07-64/30.04.2015 „Психично здраве за социално включване“ е съфинансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез Програма BG 07 „Инициативи за обществено здраве”, която се изпълнява от Министерство на здравеопазването.

Сподели в: