Започва нов проект във Варна – "5 и 1|2 скандинавски визии за култура"

„5 и 1|2 скандинавски визии за култура” е интердисциплинарен творчески проект, който се различава от характеристиките на фестивалното начало. Проектът е творческо-интелектуален опит да се изгради култура на лекторските нагласи, които са имали своята традиционна зона на разгръщане в срефата на изкуството, но през последните години в локалния ландшафт традицията е прекъсната. Да се търси експертното представяне на практики от света на изкуството е умение, но и дълга и сложна изследователска работа. Да проучиш един тематичен проблем и да го представиш пред публика, така че тя да изгради любопитство към темата и да се мотивира да допълни своите знания в съответната област е достойно за уважение дело.

Съвременното изкуство на Скандинавието е проекция на добрата стратегия за култура. Държавите от Скандинавския полуостров са пример за висок стандарт, ниска безработица и изключително интересни практики в културната сфера. Опознавайки чрез няколко събития съвременните достижения на киното, литературата и музиката на Скандинавието ще се опитаме да анализираме опита на държави, които успешно развиват своята култура. Надявам се тази наша среща да е повод всяка година да общуваме пълноценно върху смисъла да създаваме нови проекти, които да ни обогатяват, а „5 и 1|2 скандинавски визии за култура” да се превърне в място за изява на повече знаещи и можещи млади варненски артисти.” Елица Матеева

Проектът е дело на Сдружение за култура "Морско синьо" и е подкрепен от Фонд "Култура"- Община Варна.

Кино
28 март, 10:30ч. отдел „Изкуство” – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Вход свободен
"Мари Кройер" – Дания, Швеция
Режисьор: Биле Аугуст
Участват: Биргите Хьорт Сьоренсен, Сьорен Сетер-Ласен, Сверир Гуднасон, 2012, 105 мин.
Главната героиня на този филм е Мари Кройер, съпруга на известния датски художник Педер Северин Кройер. В апогея на техния брак, психичното му здраве се влошава, а на мястото на мечтата им да споделят общо битие на артисти се настаняват разочарованието и тъгата. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима. За да възвърне спокойствие и сила, заминава с дъщеря си на почивка, където се влюбва в шведския композитор Хуго Алфвен. Мари смело напуска съпруга си, за да се посвети на новата си любов, неподозираща за разтърсващите избори, които й предстоят.
Фестивали и награди: Награди „Бодил” – най-добър актьор в поддържаща роля.

30 март, 19.00ч.,contemporary space
"Стрелецът" – Дания
Режисьор: Анет К. Олесен
Участват: Трине Дирхолм, Ким Бодниа, Кристиан Халкен, 2013, 90 мин.
Еколози и природозащитници демонстрират по улиците на Дания. Държавното законодателство не спазва обещанията си да не позволява строежи на петролни платформи в Северния ледовит океан. Потенциалните екологични последици са непредвидими и журналистката Юлия повежда словесна битка с отговорните лица в администрацията. Расмус пък е геофизик с избухлив нрав, който след завръщането си от Арктика вярва, че единствените работещи методи за справяне на алчните държавни служители, са насилието и заплахите. Въоръжен до зъби, той отвлича за заложник не само журналистката, но и поставя на колене цял Копенхаген. Искането му е строежите да спрат, в противен случай ще започне да убива хора.
Фестивали и награди: Награди „Роберт” – номинации за най-добра драма и най-добри визуални ефекти

31 март, 19.00ч., contemporary space
"Малкият войник" – Дания
Режисьор: Анет К. Олесен
Участват: Трине Дирхолм, Лорна Браун, Фин Нилсен, 2008, 100 мин.
След още една военна мисия в чужбина, младата Лоте се връща у дома, напълно разочарована от живота. Ненадеждният й баща й предлага работа като ескортен шофьор за нигерийската му приятелка Лили. И Лоте, и Лили носят скрити вътрешни белези и не са склонни на спонтанен контакт, но приятелство бавно се прокрадва между двете и нещата вземат неочакван обрат.
Награди и номинации:
МФФ Берлин – Награда на екуменическото жури, номинация за „Златна мечка”; награди „Бодил” – награда за музика, номинации за най-добър филм, най-добра актриса /Трине Дирхолм/, най-добър актьор в поддържаща роля /Фин Нилсен/; „Роберт” – номинации за най-добър филм, режисура, най-добра актриса /Трине Дирхолм/, най-добра актриса в поддържаща роля /Лорна Браун/, звук и грим.

2 април, 19.00, contemporary space
"Мътни води" – Норвегия
Режисьор: Ерик Попе
Участват: Пал Свер Хаген, Трине Дирхолм, Елен Дорит Петерсен, 2008, 95 мин.
Ерик Попе разказва история за майка, която губи детето си, в която се преплита съдбата на млад мъж, който става убиец. Персонажите се опитват да се помирят с миналото си и собствената си съдба.Налага им се да приемат личностите, в които са се превърнали и в същото време да открият нов път към любовта.
Награди и номинации МФФ Хемптънс – „Златна морска звезда” за най-добър филм и награда на публиката; награди „Аманда” – награди за монтаж и звук, номинации за режисура, най-добра актриса /Трине Дирхолм/ и операторско майсторство; МФФ Гент – номинация за „Гран При”

3 април, 18.30ч., contemporary space
"Съзряването на Ерик Ницше" – Дания, Швеция, Австрия, Франция
Режисьор: Якоб Туесен
Сценарист: Ларс Фон Триер
Участват: Джонатан Спенг, Деян Джукич, Карл Мартин Норен, Сьорен Малиг,2007, 100 мин.
Ерик Ницше е интелигентен, но в много отношения неопитен и срамежлив младеж, който иска да стане режисьор. В края на 1970 г. Ерик е приет да учи в Датското филмово училище, за да попадне в света на безполезни преподаватели, странни състуденти и неписани вътрешни правила.
Награди и номинации:
Награди „Зулу” – награда за най-добър актьор /Джонатан Спенг/; Награди „Бодил” – номинации за най-добра поддържаща мъжка роля за Деян Джукич и Сьорен Малинг; МФФ Токио – номинация за „Гран При”

4 април 19.00ч., contemporary space
"Мари Кройер" – Дания
Режисьор: Биле Аугуст
Участват: Биргите Хьорт Сьоренсен, Сьорен Сетер-Ласен, Сверир Гуднасон, 2012, 105 мин.
Главната героиня на този филм е Мари Кройер, съпруга на известния датски художник Педер Северин Кройер. В апогея на техния брак, психичното му здраве се влошава, а на мястото на мечтата им да споделят общо битие на артисти се настаняват разочарованието и тъгата. Мари е разкъсвана между ролите си на съпруга, майка и художник, същевременно фрустрирана от
невъзможността да изрази себе си чрез изкуството, а мъката да гледа потъването на любимия мъж в лудостта е непоносима. За да възвърне спокойствие и сила, заминава с дъщеря си на почивка, където се влюбва в шведския композитор Хуго Алфвен. Мари смело напуска съпруга си, за да се посвети на новата си любов, неподозираша за разтърсващите избори, които й предстоят.
Фестивали и награди: Награди „Бодил” – най-добър актьор в поддържаща роля
Всички прожекции в contemporary space са с вохд: 5.00 лв.

Лектории с Елица Матеева
Въведение в историята на датското кино – 28 март, 10:00  ч. в отдел "Изкуство" – Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна
Представяме ви датската актрина Трине Дирхолм – 30 март, 18:30 ч., в contemporary space
Ларс Фон Триер – Между рая и ада – 3 април, 18:00 ч., contemporary space

Вход свободен

Преставяне на скандинавска литература
с участието на Юлия Петкова и Елица Матеева

Творчеството на финландския писател Арто Паасалина – словесен автостоп в дълбините на финската душа
31 март, 18.00 ч.,contemporary space

2 април, 18:00 ч., contemporary space
Невероятните приключения на "Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна" според Юнас Юнасон и големия екран

Вход свободен

Музикален антракт
3 април, 20:00 ч.,contemporay space
Добо Мързов – БНР – Варна – представя скандинавска съвременна музика а ценители
Вход свободен

Сподели в: