Започва музикален фестивал Античен театър – Пловдив` 2010

От 24 май до 8 юли 2010 година  Пловдив ще бъде домакин на  24-то издание на Международния музикален фестивал на Античния театър. Фестивалът  се организира от Оперно-филхармонично дружество Пловдив и се осъществява под егидата на Област Пловдив, Община Пловдив и с подкрепата на Бизнес експертния съвет-Пловдив.

Античният театър на Пловдив е един от уникалните световни паметници на културата,  който е привлекателно място за туристи от България и света. През този сезон фестивалът ще промени изцяло своя досегашен облик. За първи път древната арена ще бъде център на музикални събития в продължение на 45 дни. Фестивалът ще се открие с концерт на Калуди Калудов и неговите приятели поп изпълнителите Мария Илиева, Дани Милев, Руслан Мъйнов, Васил Петров. Специален гост на концерта е композиторът Митко Щерев – първата част на концерта е посветена на най-хубавите негови филмови мелодии, с аранжименти за голям симфоничен оркестър.

Пловдивчани и гостите на древния град ще могат да посетят зрелищните постановки на ОФД Пловдив – оперите „Аида”, „Атила” и „Трубадур” на Джузепе Верди, „Кармен” на Жорж Бизе. Спектаклите се поставят специално за фестивала с прецизно подбрани международни постановъчни и солистични състави. Постановките на Варненската опера  „Селска чест” на Маскани и „Палячо” на Леонкавало ще бъдат включени в афиша на фестивала с гости-солисти в главните роли.  През последните фестивални вечери специален гост ще бъде оперната трупа на турския град Анталия, която ще представи два спектакъла на операта „Русалка” от Дворжак. Това гостуване ще сложи началото на дългосрочния проект на организаторите „Арените на Европа”, който през следващите години ще включи в програмата на фестивала продукции на водещите фестивали Арена ди Верона, Италия, Арена ди Пула, Хърватска, Охридско лято, Македония и др. В спектаклите на Античния театър оперните меломани ще могат да аплодират звездите на българското оперно изкуство Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Радостина Николаева, Елена Чавдарова-Иса, Даниела Дякова, Калуди Калудов, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Иван Момиров, Нико Исаков, Венцеслав Анастасов, Деян Вачков, румънското сопрано Ирина Йордакеску, италианското мецосопрано Анна Мария Киури, австралийката Сюзън Хъдсън, италианският баритон Алфио Грасо, полският бас Рафал Шивек, турският баритон Ченгис Сайин. Спектаклите ще дирижират Григор Паликаров, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев, Карло Донадио (Италия), Антъни Арморе (Австрия), Джузепе Марота (Италия). Самостоятелен рецитал ще изнесе любимецът на публиката – българският бас Орлин Анастасов. В Концертната зала ще гостува майсторът на класическата китара Георги Василев, а примадоната на българския театър Татяна Лолова ще видим в компанията на баса Пламен Бейков и техният спектакъл „Твоя вярна Клара”, посветен на 200 години от рождението на Роберт Шуман.

За първи път на сцената на Античния театър ще се състои пищна балетна гала вечер на българските балетни звезди от световните сцени. Почитателите на балета ще могат да видят едноактния балет „Докосване” на Владимир Ангелов, който от години работи във Вашингтонската опера с артистичен директор Пласидо Доминго. На сцената на Античния театър почитателите на балета ще се срещнат с изкуството на балетните звезди Веса Тонова, Трифон Митев, Сара-Нора Кръстева, Марта Петкова. Специално от Берлин ще пристигне Вяра Начева – примабалерина на Берлинската щатсопера, примабалерината на Финландската опера и балет, Хелзинки – Петя Илиева, балетна двойка от балета на Миланската скала, която ще бъде придружена от директора на балетната трупа Махар Вазиев.
По време на фестивала ще се състоят много съпътстващи концерти, изложби, семинари и майсторски класове.  Пловдив ще се превърне в културната столица на България от 24 май до 8 юли 2010.

Билети за събитията от програмата на фестивала ще се продават в София и Пловдив и по интернет.

Начало на концертите и спектаклите 21.15 часа.

Билети на касите на НДК-София, Концертна зала – Пловдив, Туристически информационен център-Пловдив
On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg

Сподели в: