Започва младежки джаз фест

Младежки джазов фестивал е акцент в програмата на тазгодишните, традиционни за Димитровград Есенни музикални дни. За първи път сега е включен и младежки джаз-фест с идеята в идните години да се превърне в привлекателна сцена за изява на младите таланти, студентски и ученически джаз-формации от цялата страна.

В програмата за двата фестивални дни – 15 и 16 октомври, на димитровградска сцена ще се представят Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив и Центърът за музикални изкуства-София. Техните формации ще гостуват на възпитаниците на паралелките с профил „Музика” в СОУ „Васил Левски” и в Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров”.

В 17 ч. същия ден в изложбената зала „Асен Крайшников” ще бъде открита фотоизложба, посветена на джаз-музиката, която се организира със съдействието на Полския институт в България.

В 18 ч. на 15 октомври, в димитровградския театър ще се представят студентската формация на пловдивската академия, „Тодор Бакърджиев секстет” и „Боби Вълчев трио”, което в 21 ч. ще гостува с джем сешън и в Клуба на дейците на културата. На следващия ден младежкият джез-фест продължава пак там, с прожекция на документален филм „История на джаза” в 16 ч. В 18 ч. на сцената на ДТ „Апостол Карамитев” концертите продължават с група „3 D” със солистка Ванина Георгиева и „Явор Коен фюжън квартет”, а в 21 ч. „Боби Вълчев трио” отново ще свири в КДК.

Интересно е, че формацията „Тодор Бакърджиев секстет” (Мария Бръчкова-вокал, Тодор Бакърджиев (тромпет), Кирил Зафиров-тромбон, Тото (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Лазар Бенов (барабани) е сформирана специално за Dimitrovgrad Jazz Fest, разказва ръководителят на Акустично джаз-трио Димитровград Димитър Русев. Триото е в основата на фестивала и цялостната му организация, заедно с община Димитровград.

„Боби Вълчев трио” е основано през 2006 г. и е в състав: Боби Вълчев (асистент на Милчо Левиев), Александър Леков (бас) и Начо Господинов (ударни). Групата е от млади, но доказали се музиканти, категоричен е ръководителят на димитровградското джаз-трио Димитър Русев. Триото и солистите му Мария Арнаудова (вокал) и Иван Тодоров (кавал) ще се представят при откриване на фотоизложбата на 15 октомври.

Есенните музикални дни на Димитровград продължават на 21 октомври, когато в 18 ч. концерт в залата на Клуба на дейците на културата ще изнесе Дуо „Спайдър”.

На 23 октомври ще гостува с популярна музика перкусионен ансамбъл „Акцент” от Плевен с ръководител Симеон Серафимов.

На 27 октомври е последната проява- концерт под наслов „Забавно-духов оркестър-Димитровград свири джаз” с диригент Доцо Вътков. Освен солистката Мария Арнаудова, с димитровградския оркестър тогава ще пее и уникалната Стефка Оникян. ]

Входът за всички концерти от димитровградските Есенни музикални дни`2010 и Младежкия джаз фест е свободен!

Сподели в: