Започва младежкият фестивал на изкуствата – Различният поглед 2010

На пресконференция в Стара Загора бе представена програмата и участниците в предстоящия Трети фестивал „Различният поглед”, който ще се продеде от 17 до 19 септември на Централни градски разкопки.

„Вече трета поредна година Община Стара Загора подкрепя фестивала и помага в осигуряването на логистика за всичките му дейности”, заяви Диана Атанасова, началник отдел „Култура и вероизповедания” към Общината. Тя поздрави отганизаторите за хъса и старанието, с които вече трета година обогатяват културния облик на града с дейностите на Сдружението в рамките на Фестивала и извън него.

От името на организаторите на събитието, Петър Йорданов, Управител на „Сдружение за Съвременно Изкуство и Култура – Различният поглед” изтъкна, че „Провеждан за трети път тазгодишният фест е фокусиран върху уличното изкуство”. На 18 септември (събота) от 10 до 17 часа жителите и гостите на града ще имат възможност да се научат на изработка на бижута с моделин и мъниста, плетене на кошници от Ратан, рисуване върху коприна и стъкло, изработване на скулптори от итонг и на различни предмети от рециклиращи материали, както и други интересни и нови занаяти напълно безплатно. За спортните натури ще има демонстрации на паркур, хек, скейт, блейд, BMX  и други, а за авантюристи на разположение ще бъдат въжена градина и въжен тролей.

Ралица Георгиева, член на Сдружението, сподели, че третия фестивал се отличава с множество еко семинари и презентации на сдружения „Зелени балкани”, „За да остане природа в България”, „Бъдеще сега” и други. Гости на фестивала ще бъде и „Дон Боско”, Казанлък и „Дом Българка”, Стара Загора, с което ще се оформи и по-социалната насоченост на събитието.

„Фестът събира на едно място много активни хора, които могат да чуят полезна и важна информация”, сподели Мария Данева, помощник-координатор на Клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни”, присъстваща на прескоференцията. Младежкият клуб „Зараза” ще осигури 2 микробуса, в които всички желаещи ще могат да се изследват за ХИВ/СПИН статус. 100 огнени  фенера с прикрепени послания за ХИВ/СПИН проблема ще бъдат изпратени в нощното небе като част от огненото шоу от 20 часа на Централни градски разкопки в събота – 18 септември.
Акцент в програмата на Третия фестивал „Различният поглед” е гостуването на унгарската сайкобили група „Тhe Silver Shine”, които ще включат фестивала в международното си турне. Друг унгарец – DJ Daniel D ще даде старта на технопартито в индустриалната зона на града, до която автобуси на всеки 30 минути ще извозват хората от централната част. Сред останалите музикални групи, които ще вземат участие във феста, са: „ША-ША”, ЕCHOO, “Q-Check”, “Млък” и др. След полунощ музикалната програма ще продължи в два от старозагорските клубове, където меломаните ще могат да се насладят на хип-хоп, пънк и хард кор в лицето на авангардни изпълнители.

Сподели в: