Започва месец на фотографията с изложби, лекции и творчески работилници

За първи път в България фотографията като изразно средство на съвременното изкуство – четири изложби на френския куратор Ян Перол, представящи европейската арт сцена, Брацо Димитриевич – един от бащите на съвременното концептуално изкуство, млади български фотографи, сетивна фотография създадена от незрящи мексикански фотографи.

Второто експериментално издание на Европейски месец на фотографията започна на 4 ноември с изложбите: “Невидимото Мексико”, “Обекти и пронстранство” в САМСИ.

Официалното откриване на събитието ще бъде в галерия Академия в НХА с изложбата “Изповедта на една маска” и самостоятелната изложба на Джио Блек Питър „Артистът и неговите двойници” на 7 ноември.

Месецът на фотографията ще продължи до края на ноември  на редица локации в София, между които галерия Академия в Национална художествена академия, Национален музей за българско изобразително изкуство, Детска фотография в Зимната градина на НМБИИ, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Photosynthesis, Fabrica 126, Vivacom Arthall и в 4 станции на софийското метро.

Организатори на събитието са Френският институт в България, Фондация EasyArt, Националната художествена академия и Столична община.

Европейски месец на фотографията за първи път се провежда преди тридесет години в Париж, а днес събитието е част от културната програма на повечето европейски столици. Освен изложби месецът на фотографията включва тематични прожекции, срещи, конференции, ателиета, дебати по теми, свързани с фотографското и съвременното изкуство.

Тазгодишното издание на фотографския месец включва изложби от над 20 световни артиста, подбрани от куратора Ян Перол, който пристига в България специално за откриването на събитието. Куратор на изложби, арт критик, артистичен директор на Access & Paradox Art Fair и No found Photo faire, Ян Перол е директор на галерия FOG. Ян Перол е съставил програма, която в своята цялост подчертава афинитета му към трансгресивни или пищни форми, филтрирани с рок, дори пънк естетика, която се съпоставя с по-концептуалните художници, които предават една по-мрачна и деликатна естетика. Той работи също и като автор на монографии на художници в рамките на независимо издаделство на дигитални продукти Дома на независимото, дигитално издание (on Your Slate) –  lafoggalerie.blogspot.com

Между артистите, които ще покажат свои фотографии в Европейския месец на фотографията и ще пристигнат в България, са световни имена като Брацо Димитриевич, известен със своите фото инсталации по знакови сгради в целия свят, белгиецът Давид Еврар, Мелиса Стекбауер, Адриен Пезенек и Реми Боано.

Едно от най-необичайните събития в месеца е изложбата фотографии, направена от незрящи артисти „Невидимото Мексико – образи чрез сетивата”, която можете да видите между 5 и 17 ноември в САМСИ. Експозицията включва 67 фотографии от над 30 незрящи фотографи или такива с нарушено зрение, членове на фондация „Очи, които чувстват”.  

Интересен акцент ще бъде фотографската експозиция и на студентите от НХА в САМСИ, най-добрите фотографии на Списание 8 в софийското метро.

Като част от програмата ще са и обичайните съботни занятия по рисуване и фотография, организирани за децата от Фондация Easyart в Софийска градска художествена галерия, които този уикенд ще се проведат под вещото ръководство на трима световни имена: Давид Еврар / Професор в департамент графични изследвания в Университета в Брюксел/, Мелиса Стекбауер /американски артист/ и  Адриен Пезенек – преподавател в националното училище по фотография в Арл /градът с може би най-известният фестивал, посветен на фотографията/.

Занятията по рисуване ще са от 11.00 ч., а тези по фотография – от 15.30 ч. Вход: свободен.

Сподели в: