Започва международният филмов фестивал "Европа е тук"

Стартира петият Международен филмов фестивал „Европа е тук“. Единственият форум за европейско кино в България ще се проведе в гр.Пловдив. От 22 до 26 юни 2009г. жителите и гостите на града ще имат удоволствието да гледат филми с награди от международни фестивали. „Европа е тук” ще премине под патронажа на кмета на гр.Пловдив г-н Славчо Атанасов и Н.Пр. г-н Пол Бейер- посланик на Кралство Швеция.

Фестивалът ще бъде открит с последния филм на талантливата режисьорка Зорница София – „Прогноза”. Други интересни заглавия са: ”Летен дъжд”, филм на Антонио Бандерас с негово участие, най-новият филм на Вим Вендерс „Снимки в Палермо, спечелилият пет награди от международни фествали филм „Фадо” на Карлос Саура, награденият в Кан „Летен час” на Оливие Асаяс с Жулиет Бинош в главната роля.
Страните участници във филмовия форум са Франция, Великобритания, Португалия, Русия, Испания, Швеция, Белгия, Босна и Херцеговина, Чехия и България. Ще бъдат представени 20 игрални филма, 15 документални, 5 анимационни и 8 студентски. Дебютите са общо шест – 3 игрални, 2 анимационни и 1 документален. Целият награен фонд се организира от Община Пловдив.

Професионално жури, с председател режисьорът Маргарит Николов и членове -продуцентът Джанфранко Пиерантони, доц. Шемсудин Гегич (режисьор), проф. Огнян Сапарев (литературовед), доц. Един Лонич и Иван Павлов (режисьори) ще оценяват филмите, а специално учредената за тазгодишния фестивал награда за дебютен филм ще бъде връчена лично от министъра на културата Стефан Данаилов.

Акцент в петото издание на „Европа е тук” ще бъде поставен върху дебютните филми – три игрални и два анимационни български филми, както и върху Студентско кино на млади творци от НАТФИЗ, ЮЗУ „Неофит Рилски” гр.Благоевград и Академията за сценични изкуства в Сараево.
Председателят на журито проф. Николов изрази своето удовлетворение, че чрез внимателно селектираните филми, фестивалът има за цел да каже НЕ на убийствената масова кинокултура . Според него творческият контакт между българските творци и европейските им колеги ще бъде предпоставка за възраждане на българското киноизкуство.

Сподели в: