Започва Международният филмов фестивал „Любовта е лудост”

В края на август започва Международният филмов фестивал „Любовта е лудост”. Тази година Фестивалният и конгресен център го организира за 17-ти пореден път.
Фестивалът се открива тържествено на 28 август и се закрива, също тържествено, на 3 септември.

Малко история. През 1993 г., когато всички съществуващи дотогава кинофестивали в България отпадаха от културния календар на страната ни, екипът на Фестивалния и конгресен център прояви дързостта да не остави тяхната традиция да заглъхне безследно в миналото и се зае да инициира нещо, което в очите на мнозина изглеждаше лудост – международен филмов фестивал. И във времето, когато обществото ни беше обзето от гняв и противоречия, го посветихме на любовта. Години наред МФФ „Любовта е лудост” беше единственият международен кинофестивал, провеждащ се в страната ни. Отстояваме го през всички превратности вече 17 години. А през тях той безпрекословно успя да спечели обичта на зрителите, да се утвърди като един от най-значимите кинофоруми в България и да се превърне в една от нейните културни емблеми в международен мащаб.

Седемнадесетото издание на фестивала отново ще предложи незабравими срещи със седмото изкуство и неговите творци. Над 20 страни от 3 континента ще представят свои филми пред варненската публика. 10 са заглавията в конкурсната програма, която ще бъде оценявана от международно жури с председател актрисата Доротея Тончева. В официалната програма ще бъдат показани няколко от най-новите копродукции с българско участие, а две от панорамите ще бъдат посветени на българското филмово наследство: едната – в памет на големия актьор Петър Слабаков, другата – за творчеството на сценариста Георги Мишев. Специален акцент на фестивала ще бъде панорама, представяща за първи път мащабно в страната ни баварското кино. Във Варна ще пристигне 12-членна делегация, водена от министъра на културата на провинция Бавария г-н Зигфрид Щайнер. Сред чуждестранните гости ще бъде и г-жа Маркета Колин-Худоскова, водещ специалист за Източна Европа към програмите Медия и Еуримаж на веригата Европа Синемас на Европейския съюз.

По традиция на фестивала ще присъства елитът на българското кино. Очакваме по червената пътека да преминат Александра Сърчаджиева, Иван Ласкин, Гинка Станчева, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Татяна Лолова, Мартина Вачкова, Васил Михайлов, Коста Цонев, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Йоана Буковска, Иван Павлов, Хачо Бояджиев и други.

Сподели в: