Започва кампания за възстановяване на манастирите от Софийската Света гора

Фондация Покров Богородичен, Столична община и Софийска митрополия, заедно с Цветанка Еленкова и Джонатан Дън започват кампания за възстановяване на манастирите от Софийската света гора. Откриването е тази събота от 18 часа с голяма фотографска изложба на Джонатан Дън с фрески от изоставени манастири от 14-17 век, които за първи път виждат бял свят в България и с каталог, посветен на тези манастири, със 125 фотографии от 26 манастира и десет есета, посветени на тях и писани от Цветанка Еленкова. Това е резултат от едно поклонничество, направено в продължение на четири години. Заснетият материал от места, буквално, на края на света, и много трудно достъпни за първи път показва уникалността на България в иконографското изкуство в сравнение с другите Балкански народи. Или както пише Павел Евдокимов, големият руски изследовател на иконата, България най-много е пропита от трагизма на Сирия и семитското изражение на православието.

Не знам дали хората съзнават, че България няма дворци, нейните дворце са манастирите й. Това е нашето културно наследство, на световно ниво!!!, казва Цветанка Еленкова.

Каталогът е подкрепен по програма на Столична община за София – кандидат за културна столица през 2019.

Започва набирането на средства със Сеславския манастир. Корицата е от него – 1616 г. -Свети Пимен Зографски.

"Български фрески: Празник на корена" е книга, посветена на фреските от Софийската Света гора, свързани с делото на духовния пастир на Дълбокото Възраждане – Свети Пимен Зографски. Изданието съдържа 125 фотографии от 26 манастира, съпътствани с десет християнски есета. Резултат е от едно поклонничество до 140 манастира с уникална документална стойност на стенописи от XIV- XIX век. По думите на големия изследовател на иконописта, Павел Евдокимов, българската иконография сравнена с тази на останалите православни народи е най-силно пропита от „трагичното влияние на Сирия заедно със семитското измерение на Православието”.

Сподели в: