Започва изложба "София днес", вдъхновена от филм на Вим Вендерс

Започва изложбата на София Филм Фест „София днес”, вдъхновена от филма на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”.

На 29 юни 2009 г. от 20,00 часа в Дома на киното ще бъде открита изложбата „София днес“, която ще покаже финалистите и победителя в едноименния фотоконкурс на София Филм Фест. Той се проведе по време на 13-тото издание на фестивала, като в рамките на 8 дни участниците трябваше да заснемат и изпратят до 5 снимки.

Над 200 фотографии от повече от 100 участници бяха публикувани. Призът грабна снимката на Петко Стаменов, избрана лично от режисьора Вим Вендерс и неговата съпруга – известната фотографка Доната Вендерс.

Темата „София днес“ бе вдъхновена от новия филм на Вендерс „Снимки в Палермо“. Очакваме колегите журналисти, приятели и почитатели на киното на чаша вино. След откриването всички желаещи ще могат да гледат филма на специална прожекция в Дома на киното от 21.00 часа.

Голямата награда за победителя беше уикенд за двама в града, вдъхновил историята в последния филм на именития режисьор – Палермо.

Ето какво сподели авторът за своето пътуване:

"Палермо съвместява в себе си красивата италианска архитектура и динамичния съвременен живот. Буквално на всеки ъгъл човек може да види или красива статуя, мраморен фонтан, една от 300-те църкви (повярвайте ми – там има адски много църкви) или някоя чудесна сграда.
Но Палермо не е типичната туристическа дестинация. Наред с всички красиви места човек се натъква на престъпността, занемареността и бедността на Сицилия.
И точно това ме впечатли в Палермо – резкият контраст и симбиоза между красотата и мръсотията.
Градът не е нито бляскав, нито лъскав, не е препълнен с тълпи от снимащи япончета, но има нещо, което моментално харесваш.
Той е непринуден, истински. Нито повече, нито по-малко. Истински. Точно заради това няма начин да не го харесаш и да не искаш да се върнеш там."

Сподели в: