Започва вторият тур на Международния балетен конкурс – Варна

На 21 юли започва вторият тур на XXVI издание на Международния балетен конкурс – Варна и ще продължи до 24 юли. В него състезателите ще се представят с класическа и съвременна програма.

Най-многобройна е групата на класирали се е от Корея – 11 състезатели, 10 са от Русия, 5 от Япония, по 3 са от Франция и България, по 2 от САЩ и ЮАР. Българските състезатели на втория тур са Ралица Илиева, Дойчин Дочев и Венера Христова.

На пресконференцията членовете на журито коментираха началния етап на конкурса и изявите на състезателите. Лука Мазала от Монако, който е за пръв път в България, обърна внимание на страстта, с която младите надежди се впускат в състезанието и на любовта им към балета, която преодолява дори трудностите, причинени от дъжда.

Сирил Атанасоф от Франция отбеляза: „Изпитвам съчувствие към състезателите и се надявам в следващите дни времето да е с нас. Конкурсът е голямо изпитание за участниците, които репетират и нощем, но те са толкова млади, че възрастта им прави всички малки проблеми преодолими. Единственото, което ги води, е желанието им да танцуват и аз им желая бон шанс.“

Сподели в: