Започват снимки на нов български детски игрален филм

Спомняте ли си "Куче в чекмедже", "Васко да Гама от село Рупча" и "Войната на таралежите"… да!? А какво ли ще си спомнят нашите деца след 10-20 години – това е малко притеснителен въпрос. Бляскавата церемония по връчването на оскарите в Холивуд отмина и е време да погледнем към родното кино и българската публика. И най-вече към малките ни зрители, които са позабравени в последните години. Тази дългогодишна липса на детско игрално кино ще бъде запълнена от режисьора Андрей Хадживасилев и неговия екип със серия от детски проекти, първият от които ще се снима тази година. 

Детският игрален филм "Случаят Кюри" разказва историята на 8-годишните Тони и Рая, и техните прюключения с малката мишка Мария. Фактът, че животинчето е кръстено на носителката на нобелова награда за химия и за физика – Мария Кюри, въобще не е случаен.

Лентата е подкрепена от Национален Филмов Център, а неин продуцент е Пламен Йорданов ("На границата", "Номер 1"). Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова. Филмът ще бъде реализиран от дългогодишният творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев – оператор Божидар Симеонов, художник-сценограф Христина Дякова и композитор Георги Стрезов.

"Гледането на родни филми, в които децата могат да припознаят себе си е не само за развлечение, а и за да се поучават и възпитават добродетели у тях. Затова още преди повече от година приех за лична кауза да работя за детската аудитория в киното и телевизията. Ако филмовите творци не създават филми за най-малките днес, утре няма да имаме право да се сърдим ако родната публика предпочита предимно чуждоезични продукции", споделя режисьорът Андрей Хадживасилев. Той е реализирал множество музикални клипове и реклами, в много от които участват деца. Също така е автор на първия български документален филм заснет в 3D-stereo: "Стъпки в огъня" (2015).

В момента стартира кастинга за главни роли. Продукцията търси предимно деца между 8 и 12 годишна възраст с актьорски умения и/или опит пред камера. Желаещи за участие в кастинга може да подават своите кандидатури онлайн тук.

Авторите са отворени към всички съпричастни с детската тема и биха искали да осъществят партньорство, спонсорство или да участват под друга форма в създаването на детско игрално кино.

Сподели в: