Започват национални поетични празници “Яворови дни”

От 16 до 18 юли в Поморие ще се проведат националните поетични празници “Яворови дни”. В рамките на събитието се организира Национален рецитал-конкурс по творби на Яворов за любители. Националният рецитал-конкурс по творби на Яворов за любители се провежда ежегодно в рамките на Поетичните празници “Яворови дни” в гр.Поморие през месец юли като в могат да участват любители, изпълнители на художествено слово от всички възрасти. До участие се допускат само изпълнения по творби на Яворов /поезия, проза, драматургия/.

Подборният етап на конкурса ще се проведе на 18 юли /събота/ от 10.00 часа в Читалище “Просвета”. Заключителният етап на конкурса ще се проведе в Летен театър “Яворов” на 18 юли /събота/ от 20.30 часа. Времетраенето на изпълненията е десет минути за индивидуалните и двадесет минути за колективните. Наградният фонд на конкурса е осигурен от община Поморие, Фондация “25 века Поморие” и Фондация “Яворов” – Чирпан. За индивидуални изпълнения ще бъдат раздадени І награда, ІІ награда, ІІІ награда. За групови рецитали също се предвиждат І награда, ІІ награда и ІІІ награда. Допълнително ще бъдат раздадени награда на Фондация “25 века Поморие”, награда на Фондация “Яворов” -Чирпан и награда на публиката, съобщава БГНЕС.

Програмата на поетичните празници ще започне в 17.30 часа на 16 юли със заупокойна молитва за Пейо Яворов в Храм “Св.Рожд.Богородично”. Веднага след това ще се състои откриване на изложбата на Цветан Казанджиев и представяне на книгата “Яворов и Лора. Мистерията на една гибел” на доц. д-р Стефан Коларов от Великотърновски университет “Св.Св.Кирил и Методий”. В 20.30 часа при паметникана Яворов ще се ссъстои тържественото откриване на „Яворови дни 2009”. Спектакъл по стихове и писма на Яворов “В копнение за мир небесен…”, както и текстове от “Философските дневници” на Яворов ще бъдат прочетени в летния театър на Поморие. С участието наХристо Чешмеджиев, Елена Петрова, Даниела Иванова, Асен Наков, Даниел Спасов, Милен Иванов и Костадин Генчев – кавал.

На 17 юли празниците ще продължат с поетична вечер на Боян Ангелов и Елка Няголова в читалище „Просвета” . Моноспектакълът “Сътресение” от Николай Хайтов ще бъде представен от Мариус Куркински. През последния ден на поетичните празници от 10.00 часа ще започне първият кръг на Националния Рецитал-конкурс по творби на Яворов. В 18.30 часа на 18 юли ще се състои премиера на поетичната книга на Боян Чимов “Пясъчен часовник”, представена от Иван Гранитски. Национален рецитал – конкурс по творби на Яворов ще започне в 20.30 часа в летния театър в града. Концерт на Даниел Спасов, Милен Иванов и “Ева квартет” ще завърши празниците, след което предстои връчване на наградите от Националния конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”.

Сподели в: