Запознайте се с Уикипедия!

На 10 декември (понеделник) 2007 г. от 18.00 ч. Центърът за култура и дебат “Червената къща “Андрей Николов” (ул. “Любен Каравелов” 15), зала "Пеша Николова" представя дискусия: "Уикипедия – нашата енциклопедия".
                                                     
На четвъртата годишнина от началото на българската Уикипедия, искаме да поговорим за това: Какво е Уикипедия? За какво ни е Уикипедия? Как се става Уикипедианец? Кои са петте стълба на Уикипедия? За ползата да потребяваш и удоволствието да създаваш Уикипедия. В дискусията ще участват редактори на Уикипедия и нейни усърдни ползватели.

Около 2 хиляди нови статии има месечно Българската Уикипедия, след старта на Инициативата, насочена към обогатяване на свободното енциклопедично познание достъпно в интернет на български език. Това е два пъти повече от броя на месечните попълнения преди началото на Инициативата на 13 септември 2007 г. В момента броят на статиите в българската версия е 49 000. Над 20 печатни, електронни и интернет медии, както и портали, блогове, интернет-групи са подкрепили кампанията.

Българската версия на Уикипедия съществува от четири години и това e първата мащабна инициатива по популяризирането й, подета извън общността и подкрепена от десетки медии и организации. Подобен феномен има в развитието на други Уикипедии (френската, немската), където няколко години след създаването им, се е зародил такъв интерес „отвън навътре” и е довел до чувствително разрастване на общностите.

Защо е потребна публичност на Българската Уикипедия, а и на идеята на Уикипедия изобщо? Под влиянието на големите Уикипедии – английска, немска, френска, руска, испанска, японска, по-малките регионални Уикипедии „страдат” от общ проблем – добре представени са в резултатите в търсачките, обикновено на челни позиции, но зад това не стои съответна по размер и достатъчна познаваемост в обществата. За разлика от големите Уикипедии, където популярността в търсачките е много по-пропорционална и на броя сътрудници, и на броя статии, и на гласността, която има Уикипедия сред потребителите, ползващи езика. Затова кампанията „Българска Уикипедия 100 000" има за цел да информира какво е и какво не е Уикипедия и насърчи повече от читателите й да започнат да допринасят, наред с доброволците, които и сега отдават времето и познанията си, напълно безвъзмездно и от желание да направят колкото се може повече енциклопедично знание свободно и безплатно. Уикипедия не се списва от тесен кръг хора и не принадлежи на тези, които пишат в нея, Уикипедия е на всички нас, които я ползваме всеки ден.

Форумът, който е част от инициативата „Българска Уикипедия 100 000”,  е отворен за всички, които се интересуват и желаят да научат повече и да допринесат за развитието на българските Интернет ресурси.

Можете да допринесете, като напишете, допълните или подобрите някоя енциклопедична статия, като кажете на приятел за тази кампания или като поставите на сайта/блога си призива на кампанията, банера и линка към Българската Уикипедия   http://bg.wikipedia.org/wiki/WP:100000.

На български език.
Вход свободен.

Сподели в: