Заповядайте на лектория 13 национални кинофантастики““

Като съпровождащо събитие към раздел "Съзвездие Кинотавър" в алманаха "ФантАstika" фондация "Човешката библиотека" и Национален музей "Земята и хората" организират лектория „13 национални кинофантастики”. В 13 последователни петъчни вечери ще бъдат представени фантастични филми, които отразяват характерните черти на фантазното мислене на различни държави. Всяка вечер продължава между два и четири часа и съдържа 15 мин. лекция за националната фантазна киношкола и два филма.

Лекторията започва на 14 март (петък), от 18 часа, в музея „Земята и хората“ (задния вход), с филмите от САЩ „Човекът от Земята“ (The Man from Earth) и „Идиокрация“ (Idiocracy).

Следват срещи с фантастичното кино на Великобритания: 21 март – избрани епизоди от сериалите „Джекил“ (Jekyll) и „Доктор Ху“ (Doctor Who); и Южна Корея: 4 април – „Градът на бъдещето“ и избрани епизоди от „Четирите бога“ (The Four Gods).

Входът е свободен. Кинозалата разполага с 60 места.

ПРОГРАМА (актуална към 24.03. 2008)

14.03. – САЩ
„Човекът от Земята” – историята на човек, живял без да остарява, 14000 години. – 90 мин.
„Идиокрация” – зловеща сатирична притча за американско бъдеще, породено от антиинтелектуализма на масовото общество. – 90 мин.

21.03. – Англия
„Джекил” – една серия от минисериала, в която става ясно, че Джекил е съвременният цивилизован човек, а неговият антипод Хайд се е превъплътил в безскрупулния международен корпоративен капитал. – 50 мин.
„Доктор Ху” – 2 серии. – Умело балансиране между типичния английски хумор и футурологичния драматизъм. Безсмъртният доктор Ху е подложен на най-страшното изпитание – последният жив от неговата раса е маниак, който завзема властта над Земята и пленява Доктора. Земното момиче – помощничка на Ху трябва да оправя нещата сама. Тя побеждава чрез мобилизация на позитивното въображение на поробеното човечество. – 90 мин.
Torchwood – една серия: изследване на въпроса за смисъла на живота през очите на загинал човек, който продължава да функционира (и да се терзае), сякаш е жив – 50 мин.

04.04. – Южна Корея
„Градът на бъдещето” – Изящна азиатска парафраза на американските филми-антиутопии. В огромен хай-технологичен град се преплитат съдбите на един полицай, влюбен в биороботка, обречена на скорошно изключване, и един демоничен изкуствен интелект, който се внедрява в човешки тела. – 100 мин.
„Четирите бога” – 2 серии от митологично-историческия сериал, който проследява изразстването и възхода на древен корейски крал, ръководен в мислите и делата си от принципа на ненасилие. Непосилен избор в една епоха на войни и предателства… но само на пръв поглед – 100 мин.

11.04. – Китай

"Митът" (San wa, 2005) – Неуморимият Джеки Чан е археолог, който открива древната грабница на легендарния Първи император, който е владеел левитацията и се е стремял към безсмъртие. – 120 мин.

18.04. – Япония
„Кашерн” – (Casshern, 2004) филмът е  екранизация на „манга”, т.е. японски комикс. Макар и игрален, той върви в един ред с „Принцеса Мононоке”, „Духовният път” и др. – 120 мин.

02.05. – Полша
"Сексмисия" (Seksmisja, 1984) – фантастична комедия: двама полски учени се събуждат от кригоенния си сън в бъдеще, населено само от жени. Раят! Или … ? (Филмът съдържа доста голи сцени.) – 120 мин.

09.05. – Италия
„Нирвана” – психологическа драма с Кристоф Ламбер. В безкрайния мегаполис на близкото бъдеще героят е програмист на компютърни игри, който търси съзнанието на любимата си, записано в някакъв друг носител. Трагично антиприключение. – 110 мин.

16.05. – Русия
„Хотабич" (Хоттабы, 2006)
 
23.05. – Германия
"Космическа изненада – Период 1"
((T) Raumschiff Surprise – Periode 1, 2004) – 90 мин. – пародия на "Стар Трек"

06.06. – Франция
"Безсмъртната"
(Immorell, 2004) – 100 мин.

13.06. Индия
"Криш"
(Krrish, 2006) – Младеж, роден от извънземни родители, но отгледан като индиец, се влюбва в индийка, живееща в Хонг Конг. Отива да я търси и разгръщайки телекинетичните си сили, воюва със силите на злото, което не му пречи (като истински индиец) да пее и танцува. – 150  мин.

26.06. – Чехия
"Господине, вие сте вдовица!"
(Pane, vy jste vdova!, 1970) – безсмъртна фантастична комедия на Вацлав Ворличек. – 100 мин.
         

Възможни са промени – моля проверявайте.

Сподели в: