Записки на един луд“ в Стара Загора“

През ноември и декември 2007 г. Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде сцена на страсти, съновидения и драмата на един четиридесет и шест годишен чиновник. В залата на музея гражданите на Стара Загора и гостите на града ще могат да посетят моноспектакъла.

Записки на един луд от Н. В. Гогол:

Постановка: Бина Харалампиева
Режисьор: Лиляна Байлов
Моноспектакъл на Христофор Недков

Представлението е на 5 декември от 19:00 часа – зала на Регионален исторически музей-Стара Загора, ет.4 (Стара Загора – бул."Руски" № 42).

За пиесата: Чиновникът Попришчин е на четиридесет и шест, битието го е притиснало и е ограбило почти докрай духа и интелекта му. Но в един отчайващ ден, най-сив и най-грозен от сивите дни, той… се влюбва!
Това неочаквано, закъсняло чувство в почти проиграния му живот, го кара да се осъзнае, повярва, пожелае като Мечтаещия човек, човека с възраждащо се достойнство, духовния човек.

След катастрофата на всичките му надежди, в разрив със своето "Аз", Попришчин стига до болезнените въпроси: Кой съм аз? А кой трябва да бъда? Той започва да гради своя реалност, по-истинска, по-ценна от това, което сме свикнали да наричаме реално, защото тази недружелюбна "нормалност", която смазва човешкия дух, е лош сън, а всички, които са съгласни да го сънуват, са луди.

"Всеки актьор си има роля, за която мечтае. Аз имам вече сбъдната мечта!", споделя актьорът Христофор Недков. Екипът на "Записки на един луд" припознава в мъките на "малкия човек" Попришчин тайното страдание на модерния човек – че не съумява да заживее духовно, да пребъде като личност.

Сподели в: