„Законът” на Владимир Зарев

Романът „Законът” е последната част от знаковата белетристична трилогия на Владимир ЗаревБитието”, „Изходът”, „Законът” – една наистина епична сага разказваща сложната и драматична съдба на типичен, разпадащ се в своето социално развитие български род, който всъщност олицетворява модерното ни историческо битие, националната ни история през последните сто и двадесет години. 

Действието на „Битието” се развива във Видин и София, започва в далечната 1890 и завършва на 9 септември 1944 година. „Изходът” проследява времето на социализма, той „се открива” от 9.09.1944 и завършва в 1986 година /макар и претърпяли по две издания с огромен тираж в осемдесетте години на миналия век тези романи бяха отпечатани в издателство „Сиела”. Действието в „Законът” започва през 1986 година, проследява перестройката на Горбачов с цялата й противоречивост, съдбовните събития, които преобръщат и преосмислят националната ни история в края на 1989 година и разказва времето до влизането на България в Европейския съюз. Време сложно и нееднозначно, в което бе възвърната свободата на личността, следователно правото на уникалност в човешкия живот, но в което беше унищожена ценностната система на българина и като единствена възможна перспектива бяха приети парите, безкруполността и човешкия егоизъм.

Чрез заплетените конфликти и ярките човешки съдби в „Законът” са описани голяма част от ония механизми, по които беше разграбена и обезкръвена България и така бе обезсмислен труда на няколко поколения българи, а също и начина, по който бившата партийна номенклатура и свързаните с нея органи на Службите успяха да превърнат изгубената си политическа власт в икономическа власт. Основни герои в романа са третото поколение от Вълчевския род /Христо, Йордан, Десислава Вълчеви, Крум Крумов Марийкин/, но умело и интригуващо авторът доразплита съдбите н на старото, прокълнато от историята поколение /Асен, Александър, Емилия Вълчеви, на Гошо Пантов и Крум Марийкин/. Тук отново се поставя и философски доразвива любимия за Зарев и основополагащ проблем за властта, за неговата неразрешимост по простата причина, че дори в най-демократичното общество тези които притежават властта са в малцинство по отношение на тези над които се опражнява същата тази власт.

За разлика от „Битието” и „Изходът” романът „Законът” е изцяло нов, автентичен и написан в последните години текст. Според професор Михаил НеделчевЗаконът” е събитиен, подкупващо интересен, многопластов, сразяващо мощен роман, който притежава всички качества на знаковата книга на Владимир ЗаревРазруха” и най-вероятно ще има същата щастлива съдба.

За автора

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски”. От 1973 г. работи в списание „Съвременник” като редактор, завеждащ отдел преводна литература, зам.главен редактор. Понастоящем е главен редактор на списанието.
Владимир Зарев е автор на шестнадесет книги, десет от които са романи, между които трилогията „Битието”, „Изходът”, „Изборът” и, „Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката”, „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, „Разруха”, „Светове”.
Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Турция, романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200,000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1,300,000 тираж.
През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. „Разруха” бе наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”, книгата е приета с изключителен възторг от немската критика, за нея излизат над 40 отзива в най-значимите немскоезични медии, между които: „Нойе Цюрхер Цайтунг”, „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, „Берлинер Цайтунг”, „Тагес цайтунг”. Втора програма на националната немска телевизия направи филм за автора, наречен „българскиият Балзак”и го излъчи многократно в предаването си за култура „Фьоникс”.
През 2008 година Владимир Зарев спечели една от най-големите награди в немскоезичния литературен живот, едногодишна творческа стипендия във вила Конкордия в град Бамберг, която се дава от Баварското министерство на културата за особени постижения.
В края на април 2009 година престижното австрийско издателство ДОЙТИКЕ издаде романът „Битието” на Владимир Зарев със заглавие на немски език „Семеен пожар” в превод на Томас Фрам и веднага сключи договор с автора за другите две части на трилогията. „Изходът” излезе през есента на 2011, а сега предстои и появата на “Законът”.

ИК "Сиела"

Корична цена: 18 лева

Още на Kafene.bg:

"Площад Диамант" на Мерсе Родореда

„Господ слиза в Атина” роман на Александър Секулов

"Българчето от Аляска. Софийски разкази" е новият сборник на Деян Енев

 

Сподели в: