Заедно с БДЗП да направим къщичка за птици

Двадесет и пет къщички за птици направиха доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) тази събота. Новите домове са предназначени за синигери, зидарки, дърволазки, мухоловки, сови и  други дребни птици. С тази акция БДЗП започва продължението на успешната си кампания за подхранване на дивите пойни птици през зимата, но с нов акцент и през нов сезон.

Цветната есен, украсяваща дърветата навън, е време, в което също можем да се погрижим за малките птици, които се срещат у нас в градските и селските паркове и градини. Организаторите от БДЗП ни предлагат да се включим в кампанията на БДЗП „Зрънце любов през есента”, като сами изработим или закупим, и след това поставим къщичка/гнездилка за птиците около нас.

Организаторите призовават:
"Къщичките/гнездилките, които заедно поставим ще бъдат използвани от крилатите ни съседи през пролетта, когато започне размножителния сезон, но не пречи ние да се погрижим за тях още през есента. Дори и да предлагаме храна на пернатите ни приятели през зимата, ако те не намерят нужните им условия за гнездене на пролет ще си отидат от нас. За да ги задържим близо и да ги наблюдаваме почти всеки ден, можем да поставим къщичка/гнездилка, която да отговаря на естествените им предпочитания. Така птиците ще станат част от нашето семейство, намирайки своя дом.

На 19 октомври заедно с нашата кампания и в нейна помощ пилотно започна приложението Volofy. Volofy е социално приложение, което превръща снимките на хората в помощ на благотворителни каузи. Потребителите могат да участват в забавни фото мисии и когато целта за определен брой снимки е изпълнена, компанията спонсор прави дарение за благотворителна кауза. Тази седмица мисията е да направим 30 къщички, да ги снимаме и споделим в приложението. В замяна БДЗП ще получи дарение от 100 кг. слънчогледово семе за подхранване на птици през зимата. (http://volofy.com/cause/poveche-kashtichki-i-hrana-za-ptici).

За да привлечем повече хора, имаме нужда от вашата помощ. Споделете с нас какъв вид къщичка сте изработили или закупили и къде сте я поставили. Формата под която ще го направите оставяме да изберете сами, като разчитаме на вашето въображение и креативност. Ние пък ви обещаваме да споделим вашите усилия и оригинални идеи с помощта на медиите, чрез нашата страница в Интернет и разбира се, чрез социалната мрежа – facebook. Очакваме да споделяте с нас на martina.popova@bspb.org или направо на приложениeто Volofy, за да осигурим храна на синигерите, врабчетата и друго пойни крилати през зимата.

Вие сте тези, които могат и трябва да направят кампанията ни по-мащабна и да привлечете всеки, които обича природата да стане част от нашето голямо семейство.

Няколко неща, които трябва да знаете за къщичките/гнездилките за птици:
•    Най-честите обитатели на къщичките/гнездилките са синигерите, горската зидарка, дърволазката, орехчето, скорецът, полското врабче, някои видове сови, дребните соколи и по-едрите грабливи птици;
•    Размерът на входа на къщичката/гнездилката е много важен;
•    Къщичката/гнездилката трябва да не е изложена на пряка слънчева светлина, да е защитена от дъжд и разбира се да не е насочена срещу вятъра. Препоръчително е да се поставят с отвора на север или североизток;
•    Къщичката/гнездилката трябва да е поставена на подходяща височина, тя е на около 2 до 4 метра от земята на ствол на дърво или на стена. Ако е поставена по-ниско излагаме птиците на риск от набези на хищници – котки и кучета;
•    Къщичката/гнездилката трябва да бъде на място, където да няма естествени препятствия пред входа й, което да затруднява полета им;
•    Къщичката/гнездилката трябва да е поставена леко под наклон, така че входът й да е обърнат леко към земята.

Подкрепете ни сега, дарете зрънце любов на птичка в нужда!"

Сподели в: