Задава се „Антистатик” – фестивалът за съвременен танц и пърформанс

Седмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс "Анстистатик" ще се проведе между 7 и 13 април и ще премине под мотото „Как го виждаш?”.

В рамките на една седмица събитието ще протече на няколко места: пространствата на Център за култура и дебат „Червената къща” и Театрална работилница „Сфумато”, като този път ще превземе дори и един от столичните молове.

Тазгодишното мото на фестивала „Как го виждаш?” извежда на дневен ред въпроса за комуникацията на съвременното танцово и театрално изкуство с публиката. Именно този понякога нелесен диалог проблематизират голяма част от представленията, включени в програмата на фестивала. Предвидени са дискусии след спектаклите, както и уъркшопи, които ще търсят отговорите на въпроса „как го виждаш?” от най-важния участник в целия артистичен процес – публиката.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 7-ми април (понеделник) с артистичната колаборация между „Асоциация Информбюро” и немската формация ЛИГНА и тяхното „Тайно радио”. Спектакълът ще изненада зрителите с подбора на главните действащи лица и техните индивидуални мисии в пространствата на столичния „Mall Bulgaria”. Събитието не е за изпускане, защото освен интерактивност, представлението ще направи възможно участието на много хора в една истинска световна премиера.

Сред останалите акценти от фестивалната програма са германците Градингер и Шубот, които в своето представление „Вместо какво са те” ще покажат как предаването на енергия от уста на уста може да слее две тела в едно неразривно цяло, в което половото избледнява и се превръща в безполово.

Австрийският артист Михаел Турински пък ще докаже с „Хетерономен, от мъжки пол”, че няма препятствия, които не могат да бъдат преодолени, ако едно тяло иска да бъде свободно. Независимо от това, че е инвалид, Михаел създава една хореография, в която изследва логиката на тялото с увреждания и законите на обществото.

Българският съвременен танц и пърформанс ще бъде представен от проекта “Три3ависим”, иницииран от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ. Той ще има своя втора премиера в рамките на фестивала след предстоящата в края на март.  

Изкуството не подминава революциите по света. На „Антистатик” те също ще са тема в едно от международните представления.

Работни ателиета, лекции и дискусии ще съпътстват фестивалната програма от представления в рамките на Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция”, организирана съвместно с „Нови драматургии”.

Повече подробности и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” очаквайте в най-скоро време.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2014 се организира от „Брейн Стор Проджект”, Асоциация „Информбюро”, Център за култура и дебат „Червената къща” и в партньорство с Платформа „Нови драматургии“ и със съдействието на Театрална работилница „Сфумато“. Осъществява се с подкрепата на Гьоте-институт България, Австрийското посолство в София и посолството на Кралство Белгия.

„Антистатик” е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Сподели в: