Загадката на кристалните черепи

Една стара индианска легенда разказва за съществуването на 13 кристални черепа, които съдържат информация за произхода и съдбата на човечеството. Легендата предрича, че един ден, във време на голяма криза, черепите ще се появят на бял свят, за да дадат жизненоважна информация за съдбините на света.

Не по-малко загадъчни от Египетските пирамиди, Сфинкса в Гиза или Стоунхендж, кристалните черепи предизвикват буря от полемики между археолозите. В началото на XX век един британски изследовател открива първия кристален череп в джунглите на Централна Америка. Когато черепът бива изследван в лабораториите на Хюлет Пакард, резултатите са поразителни. Оказва се, че този ръчно изработен череп, днес не би могъл да бъде направен дори и с най-модерните технологии. Предвид факта, че такива кристали се поставят в компютрите, за да съхраняват данни, учените не изключват възможността черепите действително да пазят информация от древността.

Авторите на тази книга ни повеждат на изумително пътешествие през времето и пространството. Те разглеждат подробно фактите и легендите за кристалните черепи, вдъхновили филма "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп".

Мистерията, заобикаляща черепите, е провокирала продуцентите на филмите за Индиана Джоунс да създадат нов епизод от прочутата поредица, озаглавен "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп". Знаменитият археолог минава през серия приключения в опит да разбули загадката. Най интересното е, че археологът, открил първият и най-известен череп, наречен на негово име – Мичъл-Хеджис, има същата репутация на нетрадиционен учен-авантюрист, един Индиана Джоунс от плът и кръв, който открива в джунглите на Централна Америка загадъчен изгубен град, а в него – мистериозен кристален череп. Това е най-известният от всички открити досега кристални черепи, отличаващ се със съвършенство на изработката.

Съществуват различни хипотези за това колко древни са черепите и какъв е техният произход. Тъй като са изработени от естествен кварц, а това е материал, който не остарява и не може да бъде датиран чрез научни тестове, това дава възможност да се родят многобройни хипотези. Според някои от тях, тези черепи идват от Атлантида и са на повече от сто хиляди години. Други ги датират от по-късен период, от времето на маите или ацтеките, но като цяло е прието, че имат древен произход. Смята се, че дори и да не са били създадени от самите ацтеки или маи, и двете цивилизации са използвали уникалните им свойства, за да контактуват с отвъдното, да черпят информация и знания от други измерения. И днес хора, надарени със свръхсетивност, при контакт с черепите могат да направят връзка с разумни енергии, непринадлежащи на нашето време и пространство. Може би затова местните легенди описват черепите като "говорещи" и им приписват магически характеристики. Те имат лечителски свойства, усилват телепатичните способности и имат свое собствено мощно присъствие, което хората винаги усещат.

И тъй като произходът и свойствата на кристалните черепи все още будят недоумение сред учените, това оставя голямо поле за спекулации и развихряне на въображението.

За авторите:
Авторите на "Загадката на кристалните черепи" – Крис Мортън и Чери Луис Томас – са независими телевизионни продуценти, направили документален филм за кристалните черепи, излъчен по BBC и Sci-Fi и участвали в научнопопулярния филм на NBC на тази тема. Тяхната книга е преведена на повече от 15 езика и се счита за най-подробното и достоверно изследване по темата за кристалните черепи.

Корична цена: 15 лв.
Издава: ИК Хермес
Страници: 448+24 цветно приложение
Премиера: 24 април 2009 г.

* * *

Прочетете още:
Скални светилища, астрономически обсерватории и пещи за злато на 7000 години показва фотоизложба
Какво се е случило с древните цивилизации – разказва Греъм Филипс
Една древна цивилизация проговаря
Хуан Игнасио Куеста говори за свещената архитектура в новата си книга
Показват великите археологически открития в Шумен
"Мастиленият лабиринт" – последният роман на Людмила Филипова
Египетски археолози намериха нова пирамида в Сахара – Спас.бг
НИМ приюти ново съкровище – Спас.бг

Сподели в: