Завърши Сцена на кръстопът

С мюзикъла "Ах, този джаз" приключи XI-тото издание на ЕМТФ "Сцена на кръстопът". Пловдивчани и гости на града, изпълниха трибуните на Античния театър и в последната есенна театрална вечер. И небето беше с фестивала – дари на организаторите една събота, бедна на дъждове и ветрове, богата на картини и преживявания. Последна вечер беше под мотото "Театърът: сбъдването".

Няколко часа преди спектакъла, проф. Стефан Данаилов даде официална пресконференция за медиите в лоби бара на хотел "Лайпциг" и обобщи фестивалните събития през изминалите 13 дни. Проф. Данаилов, който е основател и патрон на фестивала, съобщи за широката общественост, че фестивалните събития са били посетени от над 17 000 зрители и счита, че огромния брой публика доказа силата на фестивала. Проф. Данаилов няколко пъти благодари на медийната гилдия за силната подкрепа и проявеното внимание към "Сцена на кръстопът". Изказа се положително за рекламната кампания, като я представи като различна и цветна спрямо предишните издания на фестивала. Благодарение на добрата организация, Министър Данаилов обобщи, че това единадесето издание на фестивала е с най-добри финансови резултати, което от друга страна се дължи и на по – високия интерес от страна на хората към културните събития в страната въобще. По време на театралния форум в града на тепетата участваха около 200 артисти, между които звездите на полския театър и кино Януш Гайос, Пьотър Адамчик, Каролина Грушка, големият албански актьор Мируш Кабаши, най – известни български творци като Татяна Лолова, Васил Михайлов, Бойка Велкова, Илия Добрев, Росица Данаилова, Валентин Ганев, Михаил Петров, Аня Пенчева, Жорета Николова, Камен Донев,
Мария Сапунджиева, Христо Мутавчиев, Антоанета Добрева – Нети, също и младите абсолвенти на НАТФИЗ.
Известният полски актьор и режисьор Ян Енглерт дойде в Пловдив със спектакъла си "Властта" от Ник Диър на Народния театър на Варшава, който се превърна в едно от големите събития на фестивала наред с "По – големият син" на Театър "Българска армия", "Ритъм & Блус" на МГТ "Зад канала", "12 -та нощ" на Младежки театър, "Български работи" на Варненския театър, "Старицата от калкута" на Театър 199, "Плейбек" на Елица Матеева, "Състояние на съвестта" от Ървин Уелш на Народния театър в Битоля. Селекцията на Красимира Филипова за тазгодишната програма задоволи най-различни театрални вкусове.
Информация за фестивала и всички съпътстващи събития е публикувана на адрес www.scenatepe.com

Сподели в: