Завърши първата част от инициативата "Да преброим паметниците на Левски"

“Паметниците са създадени не толкова за мъртвите, които са си въздигнали паметник неръкотворен с делата, колкото за живите да развиват и укрепват в тях ония доблестни чувства, които дават на един народ право да живее" Иван Вазов

Над 100 паметни знаци на Васил Левски в България  и чужбина бяха преброени от читателите на  www.Kafene.bg за продължилата четири месеца инициатива на сайта за изкуство, култура и свободно време. Събраната информация (в това число бюст-паметници, барелефи, орелефи и паметни плочи) е обобщена в специална карта на родолюбието, където са отбелязани местата с негов паметник.

На 3 март 2009 г. – Националният празник на България,  Kafene.bg и  Българско генеалогично дружество "Родознание“ започнаха инициативата "Да преброим паметниците на Левски".  Нейната цел беше да събере информация в кои градове и села на България (и в чужбина) има паметник на Апостола. Организаторите се надяват резултатите да покажат, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметни знаци и той заслужава да бъде обявен за историческия символ на България.

На проведената днес в Столична библиотека пресконференция бяха представени също писмата и снимките, които показват и разказват за паметниците на Апостола. На 18 юли – рождения ден на Левски, обработените резултати ще бъдат представени в www.Kafene.bg, списание „Родознание“ и на сайта на Българското генеалогично дружество (http://bgd_1990.hit.bg). Освен  печатна, специалната карта на родолюбието – за България и за света, в която са означени местата с паметници на Васил Левски, ще има и интерактивна версия.

Няколко любопитни факта за паметниците на Левски:
Най-високият паметник на Левски с обща височина 14 метра, а на самата фигура – 9 метра е в Ловеч.
Най-малкият е скулптура на Левски в цял ръст в училището във Вълчедръм – висока е около 1 метър.
Най-старият е първият паметник на Левски на мястото на неговото обесване – в центъра на София.
Най-новият – сега тече организация за изграждане и поставяне на барелеф на Левски в Консулството на България в Брюксел.
Най-богата информация за паметниците на Левски и Интернет има на www.kafene.bg .
Засега градът с най-много преброени паметници е София – 7, Следват Варна – 4, Враца – 3, а в чужбина Молдова – 3, Сърбия и Украйна – 2.

Инициативата продължава:
Организаторите от Kafene.bg и Българско генеалогично дружество „Родознание“ са изключително впечатлени и вдъхновени от големия брой хора от всички възрасти и населени места, а също и от българи, живеещи в чужбина, които  се  включиха в родолюбивата инициатива. Това даде стимул за нейното продължаване, а следващите резултати ще бъдат обявени на 19 февруари 2010 г. Моля, изпращайте вашите писма и снимки на адрес ivet@abv.bg  до 10 февруари 2010 г.

Списък на събраните до момента паметници
Как се прави анкетна карта на паметниците на Левски

Сподели в: