Завърши МОНТФИЗ Арт Фест, Созопол 2013

На 28-ти юли 2013г. от 21:00ч. в Амфитеатъра на Созопол се състоя заключителния концерт на четвъртото издание на МОНТФИЗ Арт Фест, Созопол 2013. Всеки един от ръководителите на уъркшопи представи най-интересните творчески резултати от едноседмичните занятия. Акцент в програмата бяха балет „Ера” от гр. Пловдив, които тази година станаха вице световни шампиони в Световния танцов турнир, Хърватска 2013, а миналата година спечелиха титлата Абсолютни европейски шампиони. Василена Шопова и Виктор Алеков от балет „Ера”, които откриха концерта с невероятно красив и атрактивен танц участваха в различни уъркшопи по актьорско майсторство.
Фестивалът е ориентиран към обучение в областта на изкуството. В продължение на осем дни участниците в него усъвършенстваха уменията си по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, биомеханика, ритмика, сценичен бой и каскади, техника на класическия танц, съвременни танцови техники, техника на джаз танца, вокална техника, творческо писане и други. Преподаватели бяха едни от най-изявените професионалисти в страната в съответната област като Иван Бърнев, Юрий Ангелов, Башар Рахал, Пенко Господинов, Етиен Леви, Георги Господинов и др.
В рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2013 се състояха 23 различни уъркшопа, организирани в 161 занятия, които се провеждаха всеки ден от 9:00 до 20:00 часа на пет паралени локации.
Тази година много от преподавателите влязоха в ролята на обучаеми и посещаваха занятията на своите колеги. Един от най-посещаваните часове бяха при писателя Георги Господинов, където Дария Денисенко прописа на български.

Самата Дария Денисенко също се радваше на голям интерес от страна на своите колеги, т.к. биомеханика по Мейерхолд не се изучава във НАТФИЗ и до сега в България не са провеждани занятия по тази техника. Много интересни за професионалисти и аматьори бяха и занятията на другия чуждестранен преподавател – проф. Владимир Никитин, който разкри спецификите на Комедия Дел Арте и техниката „Двуликият Янус”.

Участниците във фестивала бяха пъстра творческа група от аматьори, професионални актьори, кандидат-студенти в НАТФИЗ, творчески личности от други сфери на изкуството и културата, икономисти, юристи, лекари и други. За първа година във фестивала имаше и детски занятия, а всяка вечер се играеха едно или две представления.

На закриването на фестивала Слав Бойчев – организатор и главен идеолог на МОНТФИЗ Арт Фест обяви датите за следващите две издания на фестивала: зимен от 3-ти до 5-ти януари 2013г. във Велинград и летен от 27-ми юли до 3-ти август 2014г. в Созопол. На зимното издание на фестивала уъркшоп ще води актрисата Десислава Бакърджиева.

Сподели в: