"Завоите на българската история-2" от Валентин Бояджиев

"Книгата Завоите на българската история-2" от Валентин Бояджиев се явява продължение на творбата на автора със същото заглавие, появила се на книжния пазар през 2013 година с марката „Сиела”. Сборникът (цена: 14 лв., стр. 274)от исторически очерци представя почти неизвестни събития от миналото на България, някои от които от десетилетия са извън фокуса на изследователите и досега не са намерили своята добронамерена интерпретация и оценка.

И в трите тематични цикъла на книгата – „И властниците са хора”, „Писатели, артисти, музиканти, художници, журналисти” и „Завоите на историята”, се разкриват интересни и пълнокръвни образи на забележителни българи, в голяма степен определили пътеките на националната ни съдба. Обърнал гръб на сухия разказ, с ирония и на места с хумористичен поглед към фактите, авторът рисува многостранна картина на живота в стара България.

Читателят ще научи как цар Фердинанд прекръства катедралния храм „Св. Александър Невски”, защото Русия влиза във война с нас и нейни кораби обстрелват Варна. В книгата става ясно, че народния трибун и земеделски водач Александър Стамболийски в момент на любовно заслепение построява мост заради една … селска хубавица. Авторът описва интересните взаимоотношения между героя от Лайпциг Георги Димитров и водача на Бялото братство Петър Дънов.

Между героите на книгата се срещат и световни политически лидери, с техните неординерни постъпки, фобии и зависимости. Разказано е как Рибентроп се опитва да шпионира шефа на българския парламент с помощта на проститутка от агентурата на Третия райх. Между страниците се изправя президентът на Гърция Папандреу, който довежда на официална визита при Тодор Живков любовницата си Димитра Лиани. Малцина знаят, че Саддам Хюсеин е спал в резиденцията на днешните български държавни глави, а Пентагонът се е готвил съвсем сериозно да отбива атаките на нашите партизани. Авторът се спира и на фамозната „българска връзка” в семейството на Раул Кастро, благодарение на която той се сдобива със … син.

В калейдоскопа от образи особено витални са политическите мъже от времето на соца. Разказани са куриозни случки, близки до абсурда, с герои като Вълко Червенков, Милко Балев, Цола Драгойчева, Георги Трайков, Димитър Станишев, Гриша Филипов, Пенчо Кубадински и други представители на партийния Олимп. Около тях почти незримо са и профилите на международните злодеи Хитлер, Сталин, Берия.

Специално читателско внимание заслужава раздела за културните дейци. В него по силата на народната мълва Ботев „оживява” 100 години след смъртта си. Разказано е защо писателят Ангел Каралийчев посяга на живота си и след това десетилетия живее с куршум в тялото. Читателят ще се запознае и с драмата на лирика Влери Петров, който яде бой от постовия милиционер в Рилския манастир. Обяснимо вълнение предизвикват и редовете за самоубийството на поета Пеньо Пенев, осъден от българския съд два дни след смъртта си. Ще научим и за междуличностните колизии в българската естрада в борбата за званията „народен” и „заслужил” и защо Любомир Левчев получава диагнозата „шизофреник” от двама академици…  

Книгата Завоите на българската история-2 не отстъпва от добрите традиции на българската документалистика, като дава свой оригинален поглед върху случки, факти и герои, дали своя неотразим отпечатък върху съдбата ни като народ и държава

В родната история десетилетия наред се налагаше академичният, официалният поглед върху много от събитията и личностите. Читателят бе свикнал да вижда героите на миналото често сухи и безцветни като експонати от хербарий, без живата им емоционална тръпка, без тяхната многостранност и колорит.

Настоящата книга дава по-широк и оригинален поглед върху историята – като калейдоскоп от случки, често противоречиви, но винаги интересни в пъстротата си. Неочакваните завои в развитието на Третата българска държава, мистериозните „сюжетни линии” по които се е развивала общата ни национална съдба, се разкриват пред читателя като увлекателно четиво.
В повествованието излизат като на сцена образите на известни и съвсем забравени българи. Появата им в историческата канава на книгата се опира върху здравите темели на документалистиката. Ползвани са материали от най-големите национални архивни фондове на страната, както и материали от лични фамилни сбирки.   
 
В невероятните зигзаги на вчерашния ден винаги са се проектирали оригинални характери на обществените лидери, на националните ни водачи, на духовни преоткриватели на света.

Те понякога са правили лични компромиси, но рядко са отстъпвали от позицията си на законодатели на народната воля и обществен престиж. В книгата читателят ще ги види в многообразието на всекидневието, в техните многопластови физиономии и характери, които трудно се долавят в учебниците и историческите монографии.

Повдигната е и завесата на дълго скривани тайни в сянката на държавната и обществената история на България. Много от тях днес се измерват с аршина на гротеската и фарса, на политическата демагогия и трагикомедията, но безусловно всички със свой отпечатък върху цивилизационната съдба на страната ни.
 
* * *
Валентин Бояджиев е роден през 1950 г. в Ямбол. Завършил е журналистика в Софийския университет Св. Климент Охридски.
Повече от 45 години е работил като репортер, редактор, отговорен секретар, заместник-главен редактор и главен редактор в много български всекидневници, седмичници и списания – Вечерни новини, Народна младеж, Работническо дело, Труд, Уикенд, Галерия, Ретро и др.

От 1988 до 1991 г. е бил кореспондент на няколко български вестника в Москва (Русия). Публикувал е над 3000 статии, репортажи, очерци, коментари, пътеписи и интервюта в печата. По негови сценарии са реализирани 4 телевизионни документални филма.
Десетилетия наред е водил специализирни рубрики за историята на България в популярни седмичници с голям тираж. Има активен интерес към историческите документални изследвания за живота на видни държавници и политици от Третата българска държава.

Близо две десетилетия Валентин Бояджиев е бил и преподавател по дисциплините Графичен дизайн на печатните медии, Архитектура и режисура на вестника и Медиен мениджмънт и маркетинг в Софийския университет и Университета по национално и световно стопанство.

Автор е на 5 книги:
Българските мистерии на XX век (2007)
Български именник (2009)
Досиетата проговориха (2009)
От Ана до Ясен (2011)
Завоите на българската история (2013)

Сподели в: